Kanaltürk’ün ulusal yayın hakkı iptal oldu

RTÜK, Kanaltürk’ün ulusal yayın hakkını iptal etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin, Kanaltürk'e ulusal yayın hakkı verilmesi yönünde 2010 yılında aldığı kararı bozan Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararını yerine getirdi.

RTÜK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Üst Kurul, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararının yerine getirilerek, Kanaltürk Televizyonu'nun ulusal yayın hakkının iptal edilmesini kararlaştırdı. 

RTÜK'ten Kanaltürk açıklaması

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK) konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, basın ve yayın organlarında "RTÜK, Kanaltürk'ün ulusal yayın lisansını iptal etti" başlığıyla yer alan haberle ilgili olarak bazı hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Kanal Türk televizyonunun ulusal yayın hakkının iptaline ilişkin kararın, Danıştay kararının uygulanması zorunluluğundan kaynaklandığı, gündemdeki tartışmalarla ilgisi bulunmadığını bildirdi.

Kanaltürk yönetiminden açıklama

Kanaltürk yönetimi tarafından yapılan açıklamada ise; "RTÜK Üst Kurulu nezdinde ilgili kararın tekrar incelenmesi ve düzeltilmesine yönelik olarak başvurular yapılacak olup bu hatadan dönüleceğine dair inancımız tamdır. Aksi durumda, açıkça mahkeme kararı ile tanınmış bir hakkın uygulanmaması ve bu mahkeme kararının RTÜK tarafından tanınmaması gibi hukuksuz bir durum oluşacaktır.

Tabiki bu durumda da Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun kurumsal olarak mali ve hukuki sorumluluğunun ve bu hatalı kararda imzası bulunan kişilerinde mali ve hukuki sorumluluğun doğacağından hiç şüphe yoktur." ifadeleri yer aldı.

Bölgesel yayın yapan Kanal Türk televizyonu, RTÜK'e başvurarak ulusal yayın hakkı talep etmiş, talebin reddedilmesi üzerine dava açmıştı.

Ankara 9. İdare Mahkemesi 2010 yılında Kanal Türk lehinde karar verince, RTÜK hem mahkeme kararını yerine getirmiş hem de temyiz sürecini başlatmıştı.

RTÜK'ün temyiz başvurusunu sonuçlandıran Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu ise RTÜK'ün lehinde karar vererek, Kanal Türk'ün ulusal değil, Marmara Bölgesi'ne yönelik bölgesel yayın yapabileceğini belirtmişti.