Kanlı müdahaleye Türkiye'den ilk tepkiler...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Mısır'da yaşanan müdahalenin boyutu ve şiddeti saatler ilerledikçe daha çarpıcı olarak görülmeye başladı. Adeta katliama döneşen müdahale için Türkiye'den de tepkiler gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama ilişkin, "Korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor. Bugün olup bitenler kabul edilemez. Bunlar çok tehlikeli kapıları açar" değerlendirmesini yaptı. Başbakanlık ise, tüm uyarılara rağmen Mısır’daki yönetimin barışçıl gösterilere karşı bir kez daha şiddete başvurmasını en sert şekilde kınadı.

Gül: Korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'da sivillere yapılan silahlı müdahalenin "kabul edilemez" olduğunu belirterek, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin serbest bırakılması ve seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.

Türk Konseyi 3. Zirvesi'ne katılmak için Azerbaycan'a hareketinden önce konuşan Gül, "İnsanlara silahla müdahale asla kabul edilemez. Gerekçesi ne olursa olsun, bunlar çok tehlikeli kapıları açar bundan dolayı çok büyük bir üzüntü duyuyoruz" dedi ve ekledi:

"Mısır'da olup bitenler sadece Mısır'ı, Arap dünyasını değil bütün müslüman dünyasını etkileyecek gelişmelerdir. O bakımdan herkesin aklı selimle hareket etmesinin zamanı çoktan geçmiştir. Şüphesiz ki herkesin bir araya gelmesi gerekir. Yapılacak ilk işin seçilmiş cumhurbaşkanı ve arkadaşlarının serbest bırakılıp yapılacak ilk seçimlere herkesin katılacağı şeffaf ve düzgün bir seçimin yapılmasıdır. Korkarım ki bu böyle giderse uzun bir süre Mısır'ın demokrasi ile buluşması zor olur. Bu yolun yol olmadığını hatırlatmak isterim."

TBMM Başkanı Çiçek: Müslüman halklar üzerindeki oyunlara son verilmeli

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AA muhabirinin sorusu üzerine, Mısır'da yaşanan katliama ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mısır'da meydana gelen olayların, korktukları hususların gerçekleştiğini açıkça ortaya koyduğunu belirten Çiçek, 21. yüzyılda, Ramazan Bayramı'nın hemen ertesinde gerçekleşen kanlı vahşetin ne İslam'a ne Müslümanlığa yakıştığını, ne de vicdanen kabul edilebileceğini söyledi.

Olayı şiddetle kınadığını, sağduyu ve sükunetin bir an evvel gerçekleşmesini dilediğini ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

"Artık Müslüman halklar üzerinde emperyalist oyunların oynanmasına son verilmelidir. Akan kan ve vahşet karşısında medeni dünya bir şey yapacaksa, uluslararası kuruluşlar gayret içinde olacaksa tam da zamanıdır. Herkes insan olmanın, demokrat olmanın ve insan haklarından yana olmanın sınavından geçiyor. Bu konuda olumlu adımların atılması için zaman bu zamandır. Uluslararası camianın bu vahşet karşısında sesini duyurması için daha kaç masum insanın kanının akması gerekiyor? Bütün uluslararası kuruluşları ve uluslararası camiayı Mısır'da olup bitenler karşısında duyarlı olmaya ve olumlu çaba içinde bulunmaya davet ediyorum."

Başbakanlık: Kanlı eylemlere son verin

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da Mısır'daki yönetimin barışçıl gösterilere karşı şiddete başvurması kınanırken, başta BM Güvenlik Konseyi ve Arap Ligi olmak üzere uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "Mısır’daki geçici yönetimi kendi halkına karşı kanlı eylemlerde bulunmaya son vermeye, 30 Haziran 2013 tarihinden bu yana yaşanan katliamları gerçekleştirenler hakkında inandırıcı ve şeffaf adli soruşturma yürütmeye, başta Muhammed Mursi olmak üzere tüm siyasi tutukluları serbest bırakmaya ve gerçek ve kapsayıcı bir siyasi geçiş süreci başlatmaya davet ediyoruz" denildi.