Kanser sayısı artıyor
Geçen yıl 14.1 milyon kişi kansere yakalanırken, 8.2 milyon kişi de bu hastalıktan hayatını kaybetti
CENEVRE - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nın (IARC) veri tabanının yeni versiyonu GLOBOCAN 2012, BM Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında tanıtıldı.
Toplam 28 ayrı kanser türünün 184 ülkedeki durumunu analiz etme olanağı sağlayan GLOBOCAN 2012'den elde edilen verilere göre, geçen yıl itibarıyla dünyada 15 yaşın üzerinde ve beş yıldır kanser tedavisi gören insan sayısı 32.6 milyon.
Bu verilere göre, dünyada en fazla görülen kanser türü ise akciğer kanseri. 1.8 milyon insan akciğer kanseriyle savaşıyor. İkinci en sıklıkla rastlanan tür olan göğüs kanserine yakalanan insan sayısı 1.7 milyon. Dünyada üçüncü rastlanma sıklığına sahip kalın bağırsak kanseriyle ise 1.4 milyon insan mücadele ediyor.
En çok ölüme neden olan kanser türleri ise sırasıyla akciğer, karaciğer ve mide kanserleri. Geçen yıl 1.6 milyon insan akciğer, 800 bin insan karaciğer, 700 bin insan mide kanserinden hayatını kaybetti.
Gelecek 13 yılda ortalama 19.3 milyon kişi kansere yakalanacak
Verilerden yapılan analize göre, 2025 yılına kadar yıllık ortalama 19.3 milyon kişinin kansere yakalanması bekleniyor. Hasta sayısındaki bu artış, daha çok nüfus artışından ve yaşlanmadan kaynaklanacak.
Bütün kanser türlerinin az gelişmiş ülkelerde daha sıklıkla görüldüğünü ortaya koyan analiz, 2025 yılında bu durumun artarak devam edeceğini gösteriyor.
Göğüs kanserinde artış
GLOBOCAN 2012 verilerine göre, 2012 yılında 1.7 milyon kadına göğüs kanseri teşhisi konuldu ve son beş yılda bu kanserden tedavi gören kadın sayısı 6.3 milyon oldu.
Göğüs kanserine yakalanan kadın sayısında 2008 ile 2012 yılı kıyaslandığında yüzde 20'lik bir artış ortaya çıkıyor. Buna karşılık bu tür kanser vakasından ölenlerin oranının ise yüzde 14 azaldığı görülüyor.
Göğüs kanseri aynı zamanda kadınların en çok hayatlarını kaybettikleri kanser türü oldu. Geçen yıl 522 bin kadın bu hastalıktan hayatını kaybetti.