”Kapalı oturum istek olursa yapılabilir ”
Şahin, TBMM'deki adli yıl açılış resepsiyonunda, gazetecilerin, "Demokratik Açılım" konusunda Meclis'te kapalı oturum yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusunu yanıtladı.
ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, demokratik açılım konusunda, TBMM Genel Kurulunda kapalı oturum yapılması talebinin olması durumunda, bunun İçtüzük çerçevesinde değerlendirileceğini ifade etti.
Şahin, TBMM'deki adli yıl açılış resepsiyonunda, gazetecilerin, "Demokratik Açılım" konusunda Meclis'te kapalı oturum yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusunu yanıtladı.
Kapalı oturumun nasıl yapılacağının İçtüzük'te belli olduğunu ifade eden Şahin, "Kapalı oturum isteği olursa, İçtüzük çerçevesinde değerlendirilir. O bakımdan bu konuyu olağanüstü bir konuymuş gibi değerlendirmeyi pek isabetli bulmam. Bana göre, Meclis'in çalışmaları içerisinde sıradan bir konudur" dedi.
Mehmet Ali Şahin, "DTP'lilerin yakın bir dönemde ifade vermeleri gerekecek. Bu konuda, sizden önceki Başkan'ın çalışmaları vardı, ancak sonuç vermemişti. Ötelenen, ciddi bir kriz yeniden kapıda. Bu konudaki değerlendirmeniz ne olacak?" sorusu üzerine, bu konuda, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan döneminde yapılanları gözden geçirme ihtiyacı duyduğunu söyledi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin, TBMM'ye, söz konusu milletvekillerine Meclis kanalıyla tebligatın yapılması için başvuruda bulunduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
"TBMM Başkanlığı da ilgili milletvekili arkadaşların sekretaryalarına bu davetiyeleri götürmüş. Bazı milletvekili arkadaşların sekreterleri bunu almış, ama bazıları almamış. Bu sonuç, TBMM Başkanlığınca ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'ne intikal ettirilmiş. Bu süreç, bu şekilde tamamlanmış. Şu anda Meclis'in gündeminde, 11. Ağır Ceza Mahkemesinden bize gelen başka bir başvuru yoktur. Dolayısıyla benim gündeminde de bu davayla ilgili bir konu yoktur."
"Mahkemeden, DTP'li milletvekillerinin ifadeye çağrılmasına ilişkin yeni bir yazı gelmesi halinde ne olacak?" sorusu üzerine Şahin, "Gene aynı yönteme başvururuz, tebliğ cihetine gidilir" dedi.
"Gerçeker'in konuşmasını değerlendirmem şık olmaz"
TBMM Başkanı Şahin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in bugünkü konuşmasında, "yandaş yargı olmamalı" dediği anımsatılarak, bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Değerlendirmeleri siyasi partiler yapar, İktidar Partimizin mensupları yapar, ama Meclis Başkanı olarak, ben bu konuda bir değerlendirme yapmam, şık olmaz" diye konuştu.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yeni yapısı hakkındaki çalışmalarla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Şahin, bu çalışmaları Adalet Bakanlığının öncülüğünde Hükümet'in yaptığını ve bu konudaki eleştirilere de Adalet Bakanı'nın ve Hükümet'in cevap verebileceğini bildirdi.