Kapanacak AVM'ler, 81 bin kişiyi işsiz bırakacak

AMPD Başkanı Nane, AVM'lerin pazar günü kapatılması önerisini eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılmasının 80 binin üzerinde çalışanı işsiz bırakacağı düşünülüyor. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılması önerilerine ilişkin, bunun 81 bin aktif çalışanın işini kaybetmesine neden olacağını belirterek, "Bu vebali kim almak istiyor?" dedi.
Nane, gazetecilerle bir araya geldiği basın toplantısında, AVM'lerin pazar günleri kapatılmasının gündeme geldiğinin anımsatılması üzerine, şunları kaydetti:
"Her yıl 500 bin gencimizin iş gücüne katıldığı bir ortamda pazar günü kapatılmak demek sektörden yüzde 18 işçi çıkartmak demektir. Bu vebali kim almak istiyor? 81 bin aktif çalışanın iş akdinin feshi demektir bu... AVM sadece AVM olmaktan öteye geçmiştir, bir eğlence, buluşma, kültür merkezidir. Kentlerimizin ayrılmaz bir bütünü olmuştur. Kentsel donatıların bir parçası haline gelmiştir."
Nane, düzenlemelerin tüketici talepleri göz ardı ederek yapılmaması gerektiğini söyledi.
Yabancı sermaye girişi çok fazla
Mehmet Nane, 2009'da işsizliğin arttığı ortamda organize perakendenin net yüzde 2 istihdam yarattığını, sektörün direkt 450 bin, dolaylı 1 milyon 300 bin kişiye iş sağladığını, ailelerle birlikte milyonların ekmek yediği sektör haline geldiğini kaydetti.
Nane, "Ülkemizde her yıl 500 bin kişinin iş yaşantısına katıldığını düşünürsek perakende sektörünün ülkemiz ve istihdam için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz" dedi.
Organize perakendeciliğin ülkenin, ekonominin barometresi olduğunu ifade eden Nane, sadece 2008 yılında açılan 28 AVM'yi incelediklerinde yapılan yatırım miktarının 2,5-3 milyar dolar arasında olduğunu, bunun büyük kısmını yabancı sermayenin oluşturduğunu, yıllar itibariyle Türkiye'de 230'un üstündeki AVM'de yabancı oranının yarı yarıya olduğu düşünüldüğünde minimum 10 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi sağlandığını belirtti.
Nane, "Önümüzdeki dönemde açılması planlanan 68 tane AVM düşünüldüğünde yapılacak yatırım tutarı yaklaşık 7 milyar dolar civarındadır. Bu da çok ciddi bir yabancı sermayenin ülkemize girişi demektir" dedi.
Sektörün devletin "doğal vergi dairesi" olduğunu söyleyen Nane, 70 milyar liralık ciroyu temsil ettikleri düşünüldüğünde, 7 milyar dolarlık KDV tahsilatına aracılık ettiklerini anlattı.
Nane, AVM'de, organize perakendede kayıt içi oranın yüzde 99,7 çıktığını, pazarlarda bu oranın yüzde 16 seviyelerinde bulunduğunu belirtti.
"Mağazaların 18.00’de kapatılması mantıklı değil"
400 metrekareden küçük mağazalarda otopark mecburiyetinin aranması ve bunun sadece zincir mağazalar için aranmasının, organize perakendecilere "mağaza açmayın" demek anlamına geldiğine işaret eden Nane, devlet eliyle ayrımcılık yapılmasının Anayasa'nın hükümlerine aykırı olduğunu kaydetti.
AVM'lerin pazar günü kapalı olmasıyla ilgili de Nane, Almanya ve İngiltere'nin pazar günü tekrar çalışır hale getirmek için düzenlemeler yaptığını, bütün bunların sosyal hayatın gerekliliği olduğunu belirtti.
Nane, "Mağaza açılış kapanış saatlerinin sınırlanması, mağazaların kapatılması kuruluş özgürlüğü prensibine aykırı bir davranıştır. Saat konusunda bir sınırlama gerekirse bunu kendi iç dinamiği içinde biz perakendeciler çözeriz. Bunu kanunla çözmek mümkün değil. 18.00'de kapatılması ticari olarak mantıklı değil. 18.00'de kapanırsa ciddi ticari kayıp olur" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir