Kar satışları ve yurtdışı kaygıları borsayı düşürdü

İlk seansı yükselişle tamamlayan borsa, ikinci seanstaki satış dalgalarını atlatamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İMKB, ilk seansta izlenen alıcılı seyrin ardından gelen kar satışları, ECB hareketinin yarattığı kaygılar ve Moody's'in İngiltere'ye yönelik uyarılarıyla birlikte geriledi. Güne uluslararası piyasalardaki alımların etkisiyle olumlu bir başlangıç yapan endeks ilk dakikalarda 52500 puan seviyesinin üzerine çıktı. ECB'nin gerçekleştireceği refinansmanı beklemeye koyulan ve olumlu beklentilerin etkisiyle alımlarını sürdüren endeks gün içi en yüksek seviyesi olan 52846.00 puanı gördü. İkinci seansa satışlarla başlayarak 51700 puan seviyesine gerileyen endeks günü 51747.43 puan ile (%0.73) 379.51 puan ekside tamamladı.

Yarın ABD'de açıklanacak işsizlik başvurusu, Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi ve GSYH piyasa tarafından izlenecek veriler arasında bulunurken yine uluslararası piyasalardaki seyir de piyasa tarafından yakından izlenecek. Öte yandan yurtiçinde PPK toplantısı ve gelecek kararla birlikte açıklamalar en önemli gündem maddelerinden biri olarak görülüyor. Ulusal 100 endeksinde 51 bin seviyeleri önemli görülüyor. Bu seviyelerin altında gelişin endeksi 50 bin altına kadar getirebileceği konuşuluyor.

ECB likidite sağladı dolar değerlendi

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), ilk defa düzenlediği üç yıl vadeli likidite sağlayıcı ihalede bankalara tahminlerin üzerinde likidite sağlamasının ardından euro/dolardaki gerilemeye paralel dolar/TL sabah saatlerine göre yükselerek önceki gün TCMB'nin yüksek miktarlı döviz satım ihaleleri ardından elde ettiği kazançlarının bir kısmını geri verdi. ECB, ilk defa düzenlediği üç yıl vadeli likidite sağlayıcı ihalede bankalara 481.19 milyar euro verdi. Euro/dolar paritesi 1.31 altına gelince TL bir miktar değer kaybetti. Serbest piyasada dolar günü 1.89 TL'den euro da 2.4650 TL'den kapadı.

Dolar/TL'nin tamamen euro/dolar paritesine paralel hareket ettiğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Şunu unutmamak lazım, piyasa hala euro için negatif. O nedenle gelinen seviyeleri de bazı yatırımcılar özellikle de hedge fonlar satış fırsatı, eurodan çıkış fırsatı olarak görüyor.  Öte yandan içerde TCMB'nin döviz satım ihaleleri önemli etken. Bugün için ihalede 1.35 milyar dolarlık yeri var. Tabii bu tutarın hepsini açmayabilir. Dolayısıyla bugünkü kalan tutarın ne kadarının açılacağı çok önemli hale geldi" şeklinde konuştu.

Gösterge faizde hacim çok düştü

Yıl sonu nedeniyle gösterge faizde işlem hacmi oldukça sınırlı kaldı.Tahvil-bono piyasasında önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 10.48 valörlüde yüzde 10.41 seviyesinde olan 4 Aralık 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi dün sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 10.40/10.35 seviyesindeydi. Spot kapanışta ortalama yüzde 10.36, son işlemlerde yüzde 10.39 seviyesinde olan gösterge faizde valörlüde işlemlerde saat 16:36 itibariyle işlem gerçekleşmedi.

Yarınki en önemli beklenti TCMB'nin faiz toplantısı olacak. Piyasa faizde bir değişiklik beklemezken, toplantı sonrası yapılacak açıklamalar dikkatle bekleniyor. Uzmanlar yıl sonu olması nedeniyle faiz cephesinde hacimsiz seyrin süreceğini beklerken, 2012 yılına yönelik beklentilerin artık konuşulmaya başlandığını, yılın ilk çeyreğindeki Hazine'nin yüksek borçlanma yapacak olmasının piyasada bir miktar faizlerin yukarı gidebileceği yönlü endişe yarattığını belirtiyorlar.

Altın geriledi

Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar altının gram fiyatı 98.10 TL'ye gerilerken, Cumhuriyet Altını 668 TL'den, çeyrek altın da 162.50 TL'den işlem görüyor.

Uluslararası piyasada altının ons fiyatı ise 1,613.45 dolar düzeyinde bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir