Kar yağışı hububat üretimi açısından faydalı

TZD Başkanı Yetkin, tüm çiftçilere doğal afetlere karşı tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yurdu etkisi altına alan kar yağışının hububat üretimi açısından oldukça faydalı olduğunu, diğer yandan yağmur ve sel sonucu bazı bölgelerde erken çiçek açan bitkilerin zarar gördüğüne dikkati çekerek, tüm çiftçilere doğal afetlere karşı tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu.

Yetkin, İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında tarım sektörünün 2010 yılını değerlendirdi. Geçen yıl ekonominin çekici gücünü oluşturan tarım sektörünün 2010 yılını durgunluk ve gerilemeyle kapattığını kaydeden Yetkin, 2010 yılını tarım sektörü için olumsuz bir yıl olarak tanımladı.

Yetkin, eldeki stokların yeterinden fazla olmasına karşın hububat fiyatlarının yüzde 50 dolaylarında artmasının şaşırtıcı olduğunu ifade ederken, fiyatları üzerinde manipülasyon olduğunu iddia etti. Kilosu 50 kuruş olan hububat fiyatının 75-76 kuruşlara çıktığını bildiren Yetkin, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Yetkin, yurdu etkisi altına alan kar yağışının hububat üretimi açısından oldukça faydalı olduğuna, diğer yandan kar ve yağmur sonucu bazı bölgelerde erken çiçek açan bitkilerin zarar gördüğüne dikkati çekti ve tüm çiftçilere doğal afetlere karşı tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu.

Hububat üretimde mazotun oldukça önemli bir girdi olduğunu hatırlatan Yetkin, akaryakıt fiyatlarındaki artışı da eleştirdi.

Et ithali konusuna da değinen Yetkin, ithalatının yanlış olduğunu konusundaki görüşlerini defalarca açıkladıklarını, et ithaline izin veren Bakanlar Kurulu kararının süresinin 2010 yılı sonunda sona ermesiyle yapılan yanlıştan geri dönülmesini beklediklerini kaydetti.

İşlenmiş ve kasaplık et yerine damızlık ve besi hayvanı ithal edilmesi ve üreticilere uygun koşullarda verilmesi çağrısını yineleyen Yetkin, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin üreticiye kredi yerine besi hayvanı vermesi uygulamasını olumlu bulduklarını açıkladı.

Yetkin 2011 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecek hal yasasına ilişkin de konuşarak, söz konusu yasanın süpermarket zincirlerinin üreticiden doğrudan sebze ve meyve almasının önünü açtığını söyledi.

Üretici ile satıcı arasındaki fiyat farkının yüzde 350'lere ulaştığını dile getiren Yetkin, yasanın sebze ve meyve halinde oluşan fiyatı değiştirmeyeceğini, hatta arttırabileceğini öne sürdü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir