Kar yurtta yüzünü gösterdi

Bolu, Edirne ve Bursa'da kar yağışı başladı. İstanbul'da sulu kar yağışı aralıklarla devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bolu, Edirne ve Bursa'da kar yağışı başladı. İstanbul'da başlayan sulu kar da hayatı felç etti. Bazı hızlı feribot ve deniz otobüsü seferleri yapılamıyor, Atatürk Havalimanı'na inemeyen bazı uçaklar, başka alanlara yönlendirildi.

Bolu'da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak, bugün öğle saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı.

Özellikle Bolu Dağı'nın Seymenler ve Karanlıkdere mevkinde etkisini gösteren kar yağışı nedeniyle görüş mesafesi, 50 metreye kadar düştü. Bu arada, Bolu kent merkezinde ve Düzce'nin yüksek kesimlerinde de kar yağışı başladı.

Karanlıkdere ve Bakacak mevkisinde kar kalınlığının yer yer 15-20 santimetreye ulaştığı, karayolları ekiplerinin aralıksız olarak yol açma ve tuzlama çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

Düzce-Bolu karayolu, yoğun kar yağışının etkili olması ve araçların kara saplanması nedeniyle bir süre ulaşıma kapandı ve yaklaşık 1 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Karayolları ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucu yol tek şeritten ulaşıma açılırken, sadece küçük araçların geçmesine izin veriliyor.

Bolu Dağı D-100 karayolunda yaşanan kar yağışı nedeniyle çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Sürücüler, bu kadar yoğun bir yağış beklemediklerini, kazaların bu nedenle olduğunu söyledi.

Yetkililer, kar yağışının akşam saatlerinde daha etkili olacağını ifade ederek, sürücüleri zincirsiz yola çıkmamaları konusunda uyardı.

Keşan-Gelibolu Karayolu'nun Koru Dağı kesiminde sabah saatlerinde başlayan yağış sonucunda yerde 1 santimetre kadar kar birikti. Kırklareli'nde gece başlayan kar yağışı da etkisini kaybetti. Yağış sonrası bazı ilçelerde çatı ve ağaçlar ince kar tabakasıyla kaplandı.

Kar yaşamı olumsuz etkilemezken, kent merkezi ve ilçelerde evlerin çatıları beyaza büründü.

Sağanak ve karayel yüzünden saat 07.30 Yenikapı-Bursa, saat 07.30 Bursa-Yenikapı, saat 08.15 Pendik-Yalova ve Yalova-Pendik, saat 08.30 Yenikapı-Yalova, saat 09.00 Yalova-Yenikapı hızlı feribot seferleri yapılamadı. Saat 18.30'da yapılması planlanan Bandırma-Yenikapı hızlı feribot seferi iptal edildi.

Deniz otobüslerinin saat 07.30 Yalova-Yenikapı, saat 07.30 Yenikapı-Bostancı, saat 07.45 Yalova-Kartal, saat 08.00 Armutlu-Yenikapı-Bostancı ve saat 09.15 Kartal-Yalova, saat 09.30 Bursa-Yenikapı-Kadıköy seferleri de olumsuz hava koşulları nedeniyle yapılamazken, saat 10.30'da yapılması planlanan Yalova-Kartal seferi de iptal edildi. Elverişsiz hava koşulları yüzünden Avcılar deniz otobüsü seferleri de yapılamıyor.

Bu arada, yağış nedeniyle bazı yollarda ve alt geçitlerde oluşan su birikintileri ile meydana gelen maddi hasarlı trafik kazaları da trafiği olumsuz yönde etkiledi. 

Fırtına vapur seferlerini durdurdu

Bu sabah yapılması gereken Kabatepe-Gökçeada, Geyikli-Bozcaada ve Kepez-Eceabat arasındaki araba vapuru seferleri fırtına sebebiyle yapılamadı. Diğer hatlardaki seferlerin normal olarak yapıldığı bildirildi.

Meteoroloji yetkilileri, fırtınanın hızının zaman zaman saatte 60 kilometreyi bulduğunu ve gün içinde hızını artırarak devam edeceği uyarısında bulundu. Kent merkezinde etkili olan yağışın ise öğle saatlerine kadar süreceğini belirten yetkililer, hava sıcaklıklarında da 10-11 derece düşüş olacağını bildirdi.

İstanbul'da uçaklar inemedi

Şiddetli fırtına bulutları olarak bilinen kümulonimbüs bulutları yüzünden saat 06.00 ile 07.00 arasında Atatürk Havalimanı'na inemeyen TK027 Şanghay, TK095 Cidde, TK99 Medine, TK141 Riyad, TK869 Abu Dabi uçakları Ankara'ya, TK875 Tahran İzmir'e, TK693 Kahire uçağı da Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendirilerek, iniş yapmaları sağlandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, saat 07.00'den itibaren Atatürk Havalimanı'na inişlerin normale döndüğünü açıkladı.

Bu arada, Avrupa'daki kötü hava koşulları nedeniyle İstanbul'dan seferler gecikmeli olarak yapılıyor.

Sıcaklık 10 ila 14 derece azalacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun İç ve Batı kesimlerinde beklenen yağışların, Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz ile Ankara, Eskişehir, Kırıkkale, Çankırı ve Çorum çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Yağmur ve sağanak şeklinde görülecek yağışların, Trakya ile akşam saatlerinden sonra Marmaranın güneyi, Kütahya, Afyon ve Batı Karadenizin iç kesimlerinde, gece saatlerinden sonra Marmara'nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu'nun batısı, Isparta ve Burdur çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgar; Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli, zaman zaman fırtına (60-80 Km/saat) şeklinde esecek.

Hava sıcaklığı kuzeybatı kesimlerde hissedilir derecede (10 ila 14) azalacak, güney kesimlerde 4 ila 6 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Rüzgar genellikle güney ve güneybatıdan hafif, arasıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey kuzeybatıdan (Karayel) kuvvetli ve kısa süreli fırtına (60-80 km/s) şeklinde esecek.

Yapılan son değerlendirmelere göre bugün bölgelerde hava durumu şöyle olacak:

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar, genellikle yağmur ve sağanak; Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ çevreleri ile akşam saatlerinden sonra güney ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların bölgenin güney ve doğusunda kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar, kuzey ve kuzeybatıdan (Karayel) kuvvetli ve kısa süreli fırtına (60-80 km/s) şeklinde esecek.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; genellikle yağmur ve sağanak, akşam saatlerinden sonra iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların, bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar Kıyı Ege'de kuzey ve kuzeybatıdan (Karayel) kuvvetli ve kısa süreli fırtına (60-80 km/s) şeklinde esecek.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, batısı ile zamanla bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar, genellikle yağmur ve sağanak, gece saatlerinden sonra Isparta ve Burdur çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların, bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, batısı ile zamanla bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar; genellikle yağmur ve sağanak, gece saatlerinden sonra Eskişehir, Ankara, Çankırı, Kırıkkale ve Konya çevrelerinde, karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların, öğle saatlerinden sonra Eskişehir, Ankara, Çankırı ve Kırıkkale çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın, öğle saatlerinde güneydoğu kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli (30-50 Km/saat) eseceği tahmin ediliyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı gececek. Yağışlar; genellikle yağmur ve sağanak, akşam saatlerinden sonra iç kesimlerinde karlakarışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların, öğle saatlerinden sonra kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren Orta Karadeniz ile zamanla Giresun, Bayburt ve Gümüşhane çevreleri aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı gececek. Yağışların, akşam saatlerinde Çorum çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık, zamanla kuzey ve batısı parçalı ve çok bulutlu; akşam saatlerinden sonra Malatya, Elazığ, Erzincan ve Tunceli çevreleri yağmurlu geçecek.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık, zamanla batısı parçalı ve çok bulutlu; akşam saatlerinden sonra Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevreleri sağanak yağışlı geçecek.

İstanbul haftasonu 1 derece olacak

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, yarın hava sıcaklığının en düşük 1, en yüksek 5, pazar günü de en düşük 1 en yüksek 6 derece olarak tahmin edildiğini ifade ederek, ''Yağışlar bugün yağmur ve karla karışık yağmur ve yüksek kesimlerde kar yağışı şeklinde devam edecek. Yarın ise genelde karla karışık yağmur ve kar yağışı görülecek. Yağışların pazar günü ise hafif şekilde karla karışık yağmur ve kar yağışı olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

Antalya'da su hortumu alarmı

Antalya ve Mersin'de şiddetli yağış ve fırtına, bu illerin denizlerdeki açıklarında ise su hortumu beklendiği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, bugün 10.00-23.59 saatleri arasında Antalya, Mersin il merkezi ve çevre ilçelerinde gök gürültülü sağanak ile fırtına, açıklarında ise su hortumunun etkili olması bekleniyor.

Vatandaşlar, ani sel, su baskını, yıldırım, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi ihtimaline karşı uyarıldı.

Zirai don uyarısı

Türkiye'nin, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altında bulunması nedeniyle 11-12 Aralık ile 12-13 Aralık geceleri Ege Bölgesi ve kıyı kesimleri hariç Akdeniz Bölgesinde hafif kuvvette, yüksek kesimlerde orta kuvvette don olayı bekleniyor.

Tarımsal faaliyetlerin sürdüğü bu bölgelerde hasat dönemindeki narenciye ve muz üreticileri ile sebze ve serada üretim yapan yetiştiricilerin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları öneriliyor.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir