”Karabağ meselesi diyalogla çözülsün”
Cumhurbaşkanı Gül ve Aliyev, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi
BAKÜ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ümit ediyorum ki Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ meselesi, diyalog yoluyla, anlayışla ve karşılıklı görüşmelerle çözüme erişir. 17 sene geçen bu sorunun çözümü için yeni fırsatlar doğduğu kanaatindeyiz" dedi.
Gül ve Aliyev, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede ikili ve bölgesel konuları ele aldıklarını anlatan Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin bütün alanlarda mükemmel şekilde ilerlediğini ifade etti. Gül, "Türkiye, siyasi konularda daima Azerbaycan'ın yanında olmuştur, olmaya devam edecektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
"Ümit ediyorum ki Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ meselesi, diyalog yoluyla, anlayışla ve karşılıklı görüşmelerle çözüme erişir. 17 sene geçen bu sorunun çözümü için yeni fırsatlar doğduğu kanaatindeyiz. Bununla ilgili Ermenistan ziyaretinden de ümitli dönmüştüm. Görüşerek, bunların hallolabileceğine inanıyorum. İşgal altındaki toprakların bir an önce boşaltılması... Bunlar çok büyük adımlar olacaktır ve bir barış havası, istikrar ortaya çıktığında da bu bölgede çok büyük ekonomik işbirliği olacaktır.
Boru hatları, demir yolları bütün Kafkasya'yı bir ağ gibi örebilecektir. Onun için yeni bir fırsatı en iyi biçimde değerlendirmek, bu donmuş problemleri bu şekilde devam ettirmemek, çözmek gerekir."
"Tüm girişimlerimiz istikrarın ve barışın sağlanmasına hizmet ediyor"
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin üst düzeyde olduğunu, karşılıklı ziyaretlerin bölgedeki gelişmelere anında yanıt verme olanağı sağladığını ifade ederek, "Ekonomik ve siyasi dahil tüm girişimlerimiz bölgede istikrarın ve barışın sağlanmasına hizmet ediyor" dedi.
Aliyev, Gül ile görüşmesinde ağırlıklı olarak Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ konusunu ve bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını ifade ederek, Azerbaycan ile Türkiye'nin bölgedeki gelişmelerle ilgili tutumlarının aynı olduğunu ve olaylara bakış açılarında fark olmadığının altını çizdi.
Sorunun yalnız uluslararası hukuk ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülebileceğini vurgulayan Aliyev, bunun için, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün sağlanması, Ermeni güçlerinin işgal altındaki topraklardan çıkarılması ve mültecilerin kendi topraklarına geri dönmeleri gerektiğini vurguladı.
"Kafkasya'da yeni dönem başladı"
Öte yandan Azerbaycan'a giderken ANA uçağında gazetecilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "donmuş sorunların ortaya çıkmasıyla" Kafkasya'da yeni bir dönemin başladığını belirterek, "Ya herkes durur fırsatlar geçer ya da fırsatları değerlendirmek için hamle yapılır" dedi.
Ermenistan ziyaretiyle iki ülke arasındaki donmuş duruma son verildiğini ifade eden Gül, iki ülke arasındaki problemli maddelerin ne olduğunun değil, çözümünün önemli olduğunu belirtti. Gül, "Gerçekçi ve realist olmamız lazım. Meseleleri küçültmüyoruz, hayal görecek halimiz de yok" dedi.
Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan Devlet başkanları arasında üçlü bir zirve olup olamayacağının sorulması üzerine de Gül, "Tüm liderlerin, problemlerin çözümü için hamle yapması gerekir. Bunun zamanı olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.
Gül, "Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda arkanızda Ağrı Dağı'nın bulunduğu bir tablonun önüne oturdunuz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine ziyaret sırasında iyi niyetle karşılandıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
"Bir çok ülke bizim soktuğumuz kadar güvenlikçi, silah sokturmaz, aldığımız tedbirleri aldırmazdı. Ağrı Dağı ile ilgili bir şey söylemeyeceğim ama oradan bakınca Erivan da Ağrı'nın eteğinde kurulmuş. Ağrı Dağı'nı kendi dağı gibi kabul etme asla söz konusu olamaz. Sınırları tanıma konusunda problem olmadığı kanısındayım. Sınırla ilgili bir tartışmayı kabul edemeyiz. Bunu herkes biliyordur."