”Karabağ sürecinde yeni bir dönem başladı”

Gül, Aliyev ile bölge sorunlarının geniş biçimde ele alma imkanı bulduklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kafkaslar'ın sorunlarıyla hep birlikte cesur bir şekilde yüzleşmeye başladıklarını belirterek, "Karabağ sorununu çözümüyle ilgili yeni bir dönemin başladığını ifade edebilirim" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Heyetler arası görüşmeye, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeliköz ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Danışmanı Ahmet Davudoğlu da katıldı.  

Gül, Azerbaycan'daki Cumhurbaşkanlığı seçiminin tüm bölgeye örnek olduğunu söyledi. Kafkaslarda önemli bir dönemden geçildiğini dile getiren Gül, görüşmelerde Aliyev ile bölge sorunlarının geniş biçimde ele alma imkanı bulduklarını kaydetti. "Son dönemde Kafkaslarda önemli çatlaklara şahit olduk" diyen Gül, bu çerçevede, kendisinin Ermenistan ve Azerbaycan'a gerçekleştirdiği ziyaretleri bir kez daha gözden geçirdiklerini belirtti.

"Kafkasların sorunlarıyla cesur şekilde yüzleşmeye başladık"

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Kafkaslar'ın sorunlarıyla hep beraber cesur bir şekilde yüzleşmeye başladık. Bunları çözme azmini, bütün Kafkas liderleri çeşitli platformlarda ortaya koymaktadır. Bu çok iyi bir gelişme. Birbirine benzeyen kültürleri olan bölge halklarının barış, huzur ve istikrar içinde yaşaması, işbirliğini geliştirme herkesin çıkarınadır. Türkiye, bu bağlamda Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu'nu ortaya koymuştur. Buna başta Azerbaycan olmak üzere Kafkas ülkeleri destek vermektedir. İnanıyoruz ki, diyalog içinde karlılıkla anlayışla yaratılacak iklim, Kafkaslar'daki sorunların çözümüne yol açacaktır. Karabağ sorununu çözümüyle ilgili yeni bir dönemin başladığını ifade edebilirim."

Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Rusya'nın ara bulucuğunda bir araya gelerek ortak bir belgeye imza attıklarını anımsatarak, "Moskova'da başlayan görüşme sürecini destekliyoruz. Arkasının geleceğine inanıyoruz" dedi. Gül, iki ülke arasındaki sorunların çözümü için herkesin elinden gelen çabayı göstermesini istediklerini de belirtti.

Aliyev ile siyasi konuların yanı sıra enerji konularını da ele aldıklarını anlatan Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatları ile Bakü-Tiflis-Kars demiryolu başta olmak üzere büyük projeleri gözden geçirdiklerini söyledi. Gül, "Bu büyük projeler barış ve istikrar getireceği için bölgenin tüm ülkelerine açık" diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülke ilişkilerinin bölgede barış, işbirliği ve istikrarın gelişmesine büyük katkı sağladığını söyleyerek, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, enerji ve ticaret alanındaki ilişkilerden memnun olduklarını ifade etti. Görüşmelerde ele aldıkları konuların hem ikili ilişkilere hem de bölge konularında olumlu sonuçlar yaratacağını belirten Aliyev, iki ülkenin bölgedeki girişimlerinin, barışın tesisine ve istikrarın korunmasına yardımcı olmayı hedeflediğine işaret etti.

Aliyev, bu çerçevede Türkiye'nin Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisinin bölgede ilişkilerin normalleşmesi, sorunların çözümlenmesi ve bölgede barışın sağlanması için çok önemli olduğunu söyledi. Öncelikle Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümünün gerekliliğine işaret eden Aliyev, adil bir çözüm istediklerini, Türkiye'nin de bu yolda verdiği çabalardan ve sürece dahil olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Aliyev, Türkiye'nin bu girişimlerinin olumlu sonuçlar getirebileceğine olan inancını da dile getirdi.

Moskova'da ilgili taraflar arasında imzalanan anlaşmaya atıfta bulunan Aliyev,  sürecin desteklenmesini beklediklerini ifade etti ve bu bağlamda sorunun çözümünün yakın olabileceğini belirterek, temasların sürmesi gerektiğine değindi. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün önemine dikkati çeken Aliyev, işgal edilen toprakların boşaltılması ve yerlerinden olan 1 milyondan fazla Azeri vatandaşının topraklarına geri dönmesi gerektiğini kaydetti. Aliyev, bölgedeki yeni durum ve Türkiye'nin girişiminin sorunların çözümüne yardımcı olmasını ümit ettiklerini belirtti.