Karabük'te 52 haddehaneden sadece 5'i çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARABÜK'TEN / Hakkı BİLGÜCÜ

[email protected]

Global ekonomik krizin etkileri reel sektörde de hissedilmeye başladı. Etkilenen sektörlerin başında ise tekstil ve demir-çelik sektörü geliyor. Her iki sektör de Karabük'ün, hatta bölgenin ekonomisine can suyu veren sektörlerdir.

Karabük, Bartın, Zonguldak, Kastamonu ve Çankırı illerinin ekonomisine yön veren iki sektör tekstil ve demir-çelik sektörüdür. Demir-çelik sektöründe Karabük Demir-Çelik Fabrikası (KARDEMİR) ile Ereğli Demir-Çelik Fabrikası (ERDEMİR) bölgede cevherden üretim yapan entegre tesislerdir. Karabük ilinde ticaret ve sanayi odası kayıtlarına göre inşaat demiri üreten 52 haddehane bulunuyor. Ancak, hammadde sorunu yaşan haddehaneler ya üretimlerine ara veriyor ya da süresiz ticari faaliyetine son veriyor. Halen çalışan haddehane sayısı beşi geçmiyor.

Kullandığı cevher ve taş kömürünün tamamına yakınını ithal ederek üretim yapan KARDEMİR ve ERDEMİR gibi entegre demir-çelik fabrikalarının döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle maliyet fiyatları artı. Ancak bunun yanında, hurda kullanarak üretim yapan ark ocaklı tesislerinde üretim maliyetleri azaldı, nedeni ise hurda fiyatları yurtdışında çok düştü. Karabük ve Zonguldak illerindeki iki entegre demir-çelik fabrikası dışında üretim yapan demir-çelik fabrikası yok. Demir-çelik piyasasında üretimin yüzde otuzunu entegre tesisler yüzde yetmişini ark ocaklı tesisler gerçekleştiriyor. Yıllık 1 milyon ton üretimiyle ülkemizdeki yıllık demir-çelik üretiminin yüzde 4-5'ini karşılayan KARDEMİR, fiyatlarını ark ocaklı tesislerin belirlediği piyasa fiyatlarına göre satmak zorunda kalıyor. Döviz kurlarındaki yükseliş de yıllık üretimini yılda iki milyon tona çıkarmak için son üç yıl içerisinde yeni dördüncü yüksek fırın ve haddehane yenileme yatırımları yapan KARDEMİR'in aleyhinde oldu.

Bölgemizde 10 önce, 5-6 bin işçi istihdam eden konfeksiyon sektörü de, ülke genelinde tekstil sektöründe yaşanan krizden nasibini aldı, Konfeksiyon fabrikaları teker teker kapandı. Ticaret ve sanayi odasının verilerine göre, Karabük ilinde tekstil sektöründe istihdam edilenlerin sayısı 3 binin altına indi.

Karabük ekonomisinin, Tekstil ile demir-çelik sektörü dışında, enerji, orman ürünleri ve turizm sektöründe de yatırımların gelişebilmesi için, devlet teşvikine acilen ihtiyaç vardır. Bu nedenle bölge halkının hazırlanan yeni teşvik yasasından beklentilerinin arttığı gözlenmektedir.