Karadağ’dan 1 milyar euroluk davet var

Karadağ Başbakan Yardımcısı Husoviç:"Önümüzdeki günlerde Karadağ’da çok büyük bir proje var, otoban yapılacak. Bu otobanın sadece birinci aşamasının değeri 1 milyar euro civarında. Biz, Türk şirketlerin bu ihaleleri kazanmasını istiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  – Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, Karadağ’da yapılacak otoban ihalesini Türk şirketlerin kazanmasını istediklerini belirterek, "Bu otobanın sadece birinci aşamasının değeri 1 milyar euro civarında" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç ile makamında görüştü.
Husoviç, dost ve kardeş olarak gördükleri Türkiye’de bulunmaktan dolayı sevinçli olduklarını ifade ederek, "Biz Boşnağız. Biliyoruz ki Karadağ’a göre İstanbul’da daha fazla Boşnak kökenli yaşıyor" dedi.
Nüfusunun yüzde 25’i Müslüman olan Karadağ’ın bağımsızlığını kazanmasında büyük rol oynadıklarını belirten Husoviç, Karadağ’daki diğer halklarla birlikte, Türkiye’nin Balkanlar'da daha fazla rol oynamasını ve daha fazla bulunmasını istediklerini söyledi.
Türkiye’ye yaptığı ziyaretler hakkında bilgi veren Husoviç, "Karadağ ile Türkiye arasındaki ilişkilerin artmasını istiyoruz. Geçen sene Karadağ Başbakanı ile beraber, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ettiğimizde, ekonominin bir an önce daha üst seviyede ve özellikle 50 milyon dolar olan ticaret hacminin 1 sene içinde 100 milyon dolara çıkarmamız gerektiğini söylediler" diye konuştu.
Balkanlarda, Türkiye’ye bakışın çok değiştiğini dile getiren Hisoviç, herkesin Türkiye ile iyi ilişkiler içine girmek istediğini söyledi.
Türkiye’den bazı firmaların Karadağ’da yatırım yaptığını belirten Hisoviç, "Önümüzdeki günlerde Karadağ’da çok büyük bir proje var, otoban yapılacak. Türkiye’de bu ihaleyle ilgilenen şirketler var. Bu otobanın sadece birinci aşamasının değeri 1 milyar euro civarında. Biz, Türk şirketlerin bu ihaleleri kazanmasını ve bu işe girmesini istiyoruz" dedi.
- "Ticaret hacminin artmasını bekliyorum"
Bakan Yılmaz ise Balkanlar'da çok önemli bir konumda olan Karadağ’ın doğal kaynakları, tabiat güzellikleri ve eğitilmiş nüfusuyla önemli potansiyelleri barındıran güzel bir ülke olduğunu söyledi.
Bağımsızlığından sonra siyasi olarak istikrarını sağlayan bir taraftan da kalkınma sürecini hızlandırmaya gayret eden Karadağ’ın bu sürecine Türkiye olarak ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını anlatan Yılmaz, Karadağ ile olan iyi siyasi ilişkilerin ticarete ve ekonomik ilişkilere yansıdığını kaydetti.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 50 milyon dolar civarında olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "5 yıl öncede aşağı yukarı 50 milyon dolardı ama o zaman ağırlıklı olarak Türkiye‘nin ihracatından oluşuyordu. Son yıllarda daha dengeli bir yapıya kavuştuğunu görüyoruz" diye konuştu.
İki ülke arasında gerekli bütün anlaşmaların yapıldığını anımsatan Yılmaz, "Bu çerçevede önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde ticaret hacminin artmasını bekliyorum" dedi.
Yatırım açısından önemli fırsatlar barındıran Karadağ’a, Türkiye’den önemli yatırımcıların gittiğini belirten Yılmaz, "Bizim görevimiz iki hükümet olarak ilişkileri korumak ve geliştirmek, üst seviyelere yükseltmek" diye konuştu.
Yılmaz, Husoviç’in ziyaretinin ilişkilerin geliştirilmesine vesile olması dileğinde bulundu.
Bakan Yılmaz, Karadağ Başbakan Yardımcısı Husoviç’e çini işlemeli lale figürünün olduğu tablo hediye etti.
Görüşme daha sonra basına kapalı devam etti.