”Karadeniz'de 40 yıllık petrol potansiyeli var”

TPAO GM Uysal, Karadeniz'deki bu potansiyelin ispatlanması ile Türkiye'de petrol arama ve üretiminde yeni bir sayfa açılacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'de Türkiye'nin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak petrol ve doğal gaz potansiyelinin var olduğunu düşündüklerini bildirdi.
ITE Group Türkiye Ofisi, Türkiye Petrol Jeologları Derneği ile Jeofizik Mühendisleri Odası'nın ortak organizatörlüğünde düzenlenen 9. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı ve Sergisi (TUROGE 2010) Ankara Sheraton Otelinde gerçekleştirildi.
TPAO'nun son 3 yıl içinde, çoğunluğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olmak üzere birçok yeni saha keşfettiğini vurgulayan Mehmet Uysal, verimliliği yüksek olan bu sahaların üretime başlaması ile önümüzdeki dönemde yerli üretimin hızla artacağını ifade etti.
TBMM'deki Türk Petrol Kanunu tasarısına eklenecek ilave teşviklerle yeni yatırımların artacağını düşündüğünü belirten TPAO Genel Müdürü, ülke menfaatleri açısından gerekli olan bir diğer düzenlemenin ise petrol ruhsatlarının bütün dünyada yapıldığı gibi uluslararası ihale yoluyla verilmesi olduğunu dile getirdi.
Karadeniz'deki büyük potansiyel
Türkiye'deki petrol ve doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi veren Uysal, yerli şirketler ve küçük yabancı yatırımcılar için karlı olan karalardaki potansiyelin majör petrol şirketlerini Türkiye'ye çekecek büyüklükte olmadığını, ancak denizlerdeki durumun bunun tersi olduğunu kaydetti.
TPAO Genel Müdürü, sondaj safhasına geçilen Karadeniz'de Türkiye'nin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak petrol ve doğal gaz potansiyelinin var olduğunun düşünüldüğünü belirtirken, "Bu potansiyelin yapılacak sondajlarla ispatlanması ile Türkiye petrol arama ve üretiminde özlenen yeni bir sayfa açılacaktır" dedi.
Karadeniz'e benzer çalışmaların Akdeniz'de de yürütüldüğünü dile getiren Uysal, Akdeniz'in de önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşündüklerini ve Karadeniz'de yapıldığı gibi Akdeniz'de de ortaklıklar kurarak uluslararası camiaya açılmayı planladıklarını bildirdi.
Son yıllarda klasik hidrokarbon arama ve üretim metotlarında ciddi değişiklikler olduğunu, kömür gazı, şeyl gazı (organik malzeme yönünden zengin tortulu kayalar) ve ziftli kumların da çok büyük üretim imkanları sunduğunu anlatan Mehmet Uysal, ABD'nin 100 yıllık doğal gaz ihtiyacını şeyl gazlarından sağlamış olduğunun rapor edildiğini, Türkiye'nin de şeyl gazları bakımından ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Şenel: Avrupa'ya 100 milyar metreküp doğal gaz taşınabilir
Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel de Türkiye üzerinden başlayarak Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya ulaşması planlanan Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin de Avrupa ülkeleri açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.
Şenel, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, İtalya bağlantısı, Nabucco Projesi, Arap Gazı Boru Hattı Projesi gibi projeler hayata geçirildiği takdirde 2020-2030'lu yıllarda Türkiye üzerinden Avrupa'ya 100 milyar metreküp düzeyinde doğal gaz taşınabileceğinin hesaplandığını ve BOTAŞ olarak yaptıkları çalışmalarda bu potansiyeli göz önünde bulunduklarını söyledi.
Griffith: Deepwater Champion isimli sondaj gemisi kullanılacak
TPAO ile birlikte Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmaları yapan ExxonMobil Exploration Şirketinin Başkan Yardımcısı Elwyn Griffith, Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında Deepwater Champion (Derin Deniz Şampiyonu) isimli, özel tasarlanmış, yeni inşa edilen bir sondaj gemisinin kullanılacağını bildirdi.
ExxonMobil Türkiye Genel Müdürü Drew Goodbread ise Deepxater Champion isimli geminin halen Güney Kore'nin Ulsan şehrinde Hyundai Heavy Industries tersanesinde inşa edildiği ve geminin Karadeniz'de ilk kuyuyu 2011 yılının ilk yarısında deleceğini kaydetti.
Deepwater Champion'un, su derinliği 3 bin 660 metre olan derin denizlerde, 12 bin 190 metreye kadar sondaj yapma yeteneğine sahip olduğunu anlatan Goodbread, söz konusu geminin altıncı nesil bir sondaj gemisi olduğunu ifade etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir