Karadeniz'de dereler taştı

Trabzon ve Giresun'da bazı derelerin taşması hayatı olumsuz etkiledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Trabzon'un Şalpazarı ve Tonya ile Giresun'un Dereli ilçelerinde etkili olan yoğun yağış sonucu bazı dereler taştı.

Şalpazarı ilçesinde gece etkili olan sağanak nedeniyle Ağasar Deresi taştı. Derenin taşması iki ev ve bir kahvehanede hasar meydana geldi.

Şalpazarı Kaymakamı Soner Zeybek, sağanak nedeniyle Ağasar Deresi'nin taştığını, Şalpazarı-Sayvançatak arasındaki grup yolunun, bazı bölümleriyle menfezlerin tahrip olması sonucu ulaşıma kapandığını bildirdi.

Bölgede sel suları ve selin getirdiği malzemeler nedeniyle iki ev ve bir kahvehanede hasar meydana geldiğini ifade eden Zeybek, ''Yolun hasar görmesi nedeniyle bölgeye biz de ulaşamadık. Aldığımız bilgiye göre bir vatandaşımıza ait büyükbaş hayvanlar telef oldu. Taşkın sırasında bir vatandaşımız da düşerek hafif yaralandı. Ancak sel nedeniyle can kaybı olmadı'' dedi.

Giresun'da heyelan

Giresun'un Dereli ilçesinde etkili olan yoğun yağış da bazı derelerin taşmasına neden oldu. Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, akşam saat 19.00 itibarıyla özellikle Çal ve Yeşilkaya istikametindeki derede yoğun yağıştan dolayı başlayan taşmadan sonra heyelan meydana geldiğini belirtti.

Aşırı yağışın Kümbet Yaylası Deresi yönünden taşkına neden olduğunu ifade eden Şenlikoğlu, "Taşkında ilçe merkezinde olumsuzluk yaşanmadı ancak Kümbet Yaylası, Yüce köyü, Kotana mevkisi, Kurtulmuş köyü ve Dereli merkeze kadar gelen istikamette bulunan küçük köprüler ile dere kenarlarında bulunan balık tesisleri ve bazı evler zarar gördü. Taşkın suları bazı yerlerde köprülerin üzerinden geçmeye başladı. Şu ana kadar can kaybı yok. Hasar tespitiyle ilgili net bilgileri sabah saatlerinde öğrenebiliriz" dedi.

Öte yandan Yağlıdere ilçesine bağlı Sınır köyü Hanyalı mevkisinde su taşkını nedeniyle Üçtepe-Sınır–Alucra Grup Yolu bağlantısını yapan yolun ulaşıma kapandığı bildirildi. Üçtepe Belde Belediye Başkanı Harun Öztürk, Sınır köyünde park halindeki iki aracın sel sularına kapılıp kaybolduğunu söyledi.

Tonya'da sel

Trabzon'un Tonya ilçesinde de etkili olan sağanak yağış sonrası derelerin taşmasıyla Karaağaçlı köyünde iki evde mahsur kalan sekiz kişi, AKUT, jandarma  ve Acil Durum ekiplerince kurtarıldı.

Karaağaçlı köyü Çayır Mahallesi'nde, Sağlam ailesine ait iki evin her iki yanından geçen dereler, ağırı yağış sonucu taştı. Sel suları nedeniyle evlerinden çıkamayan sekiz kişi için Trabzon Acil Durum Müdürlüğü, AKUT ve jandarma ekiplerinden yardım istendi.

Yaklaşık üç saatlik çalışma sonunda Hilmi Sağlam, eşi Nuriye, çocukları Cevat ve Sibel Sağlam ile diğer evde bulunan Emine, Göksal ve Işıl Sağlam ile 5 aylık bebek Aslı Sağlam kurtarıldı.

Bu arada, ilçenin girişinde bulunan bir petrol istasyonunun yanından akan derenin yönü, yağış sonucu debisinin yükselmesiyle değişti. Sel sularının şiddetiyle bir ev yıkılırken derenin sürüklediği toprak ve taşlar Tonya-Vakfıkebir kara yolunu yaklaşık beş saat ulaşıma kapadı. İş makinelerinin yoğun çalışmaları ile gece yarısı ulaşıma açılan kara yolunda büyük hasar meydana geldi.

İlçedeki Hoşarlı İlköğretim Okulu bahçesi de yanından akan derenin taşmasıyla birlikte su altında kaldı.

İskenderli beldesinde ise iki köprüyü yıkan sel suları, İMKB Çok Programlı Lisesinin bahçesinde büyük hasara yol açtı.

Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, yaptığı açıklamada, belediye ekiplerinin yoğun bir çalışma yürüttüğünü belirterek, ''Belediye ekiplerimiz müdahale etti. Çok şükür can kaybımız yok'' dedi.

Gümüşhane'de heyelan

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi yakınında sağanak yağmurla birlikte meydana gelen heyelanda Gümüşhane-Tirebolu kara yolu ulaşıma kapandı.

Kürtün Kaymakamı Zafer Engin, akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağışla birlikte Kürtün Güngözü köyü mevkisinde meydana gelen heyelan sonucu Gümüşhane-Tirebolu kara yolunun ulaşıma kapandığını, kayan kütlenin Harşit Çayı'nın önünü kesmesiyle su birikmeye başladığını bildirdi.

Giresun Afet ve Acil Durum İl Müdürü Halil Topatan, etkili yağış üzerine valilikte kriz masası oluşturulduğunu ifade ederek, ''Can kaybımız yok. Tekrar etkili olması beklenen yağış nedeniyle vatandaşları önlem almaları için uyarıyoruz'' dedi.

Doğankent Belediye Başkanı Nazmiye Kabadayı ise Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi Güngözü Köyü mevkisinde meydana gelen heyelan sonucu Harşit Çayı'nın önünün kesildiğini ve bu nedenle Tirebolu-Gümüşhane kara yolunun ulaşıma kapandığını anımsattı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir