Karaman'da kapalı sistem sulama yaygınlaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hikmet DOĞRU / Karaman Tarım İl Müdürü

Tamamen ikame edilemeyen bir kaynak olan su, yaşayan bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biridir. İnsan kullanımı, eko sistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, ulusal güvenlik gibi suyun gerekli olduğu birçok alan var. Küresel ısınmaya bağlı olarak yağışların yetersizliği nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan illerden birisi de Karaman'dır. Ülkemizin uzun yıllar yağış ortalaması 643 mm iken, bunun yarısı olan 326 mm yağış Karaman'a düşmekte. Aynı zamanda ülkemizin en kurak bölgesi olan Karaman merkez Ayrancı ilçesi ile Konya ili Karapınar ilçesinin oluşturduğu bölge ilimiz sınırları içerisinde. Bu bölgemize sadece  250 mm yağış düşüyor.

İlimizdeki kuraklığın etkileri en aza indirmek ve yüzeysel sulamaya göre yüzde 60 tasarruf sağlayan kapalı sistem sulamaya geçmek amacıyla Avrupa Birliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'na başvuruldu. Buradan sağlanan 8 milyon 351 bin 614 TL'lik hibenin yanı sıra çiftçilerimize verilen  9 milyon 565 bin 958 TL sıfır faizli kredi ile birlikte toplam 17 milyon 917 bin 572 TL  kullanıldı. Böylece Karaman'da daha önce salma sulama yapılan  alanlarda  kapama sulama sistemine geçilmiş, 2007 yılında 10 bin 854 hektar, 2008 yılında ise 4 bin 487 hektar alanda kapalı sulama sistemi uygulanmıştır.

Çalışmalarımız kapsamında su kaynaklarının tasarruflu bir şekilde kullanılması, sonraki kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakılabilmesi için öncelikli olarak Karaman Su Envanteri'ni çıkardık. Bugüne kadar tam olarak ortaya konulamayan birçok veri elde edilerek DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından çıkarılan  Karaman Su Envanteri  sayesinde ilimizde 5 bin 963 sulama amaçlı kuyu olduğu tespit edildi. Bu kuyuların 91'i Gödet Barajı sulama sahası takviye kuyusu, 665'i kooperatif kuyusu, 2 bin 194 tanesi şahıslara ait ruhsatlı kuyu, 3 bin 13 tanesi ise şahıslara ait ruhsatsız kuyudur.

Küresel ısınmanın ilimizdeki etkilerini azaltmak, bu konuda halkımızı bilinçlendirmek amacıyla eğitimlere de önem verildi. Bu kapsamda vali Fatih Şahin'in destekleri ile hazırlanan eğitim CD'si ile afişler belde ve köylerimize dağıtıldı. 2007- 2008 yıllarında eğitim toplantılarına katılan 16 bin 182 çiftçimiz suyun tasarruflu kullanımı konusunda bilgilendirildi. Bu eğitimler sayesinde çiftçilerimiz bu yıl kapalı sisteme geçmek amacıyla  sıfır faizli kredi başvurularını devam ettiriyorlar. Tarım Bakanlığı'nın sulama yatırımlarına verdiği destekler, çiftçiler tarafından çok olumlu karşılandı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'na kapalı sisteme geçmek amacıyla proje sunan 4 sulama kooperatifinin projesi uygun bulundu. Hibe desteği verilmesi uygun bulunan sulama kooperatiflerimize bu yıl içerisinde 1 milyon 410 bin 803 TL hibe kullandırılarak salma sulama yapılan  bin 342 hektar alanda kapalı sistem sulamaya geçilecek. Bütün bu çabalar sonucunda  3 yılda 17 bin hektar alanda kapalı sistem sulamaya geçildi. Karaman'da kapalı sistem sulama oranı yüzde 50'ye ulaştı.