Karamanlı KOBİ'lere Garanti Bankası'ndan 31.5 milyon TL kredi

Garanti Bankası ile DÜNYA Gazetesi'nin Anadolu Sohbetleri toplantısında konuşan Genel Müdür Yardımcısı Karadere, Karaman'da kullandırdıkları 120 milyon TL'lik kredinin 31.5 milyon TL'sini KOBİ'lere verdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ

 
KARAMAN - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Karaman'da kullandırdıkları 120 milyon TL'lik kredinin 31.5 milyon TL'sini KOBİ'lere verdiklerini söyledi. Garanti Bankası'nın DÜNYA Gazetesi ile  birlikte düzenlediği geleneksel Garanti Anadolu Sohbetleri 84'üncü durağı Karaman'da iş dünyası ile buluştu. DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın modaratörlüğünde Demosan Otel'de gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan Karadere, Karaman'ın özellikle bisküvi ve meyvecilik sektörlerinde son yıllarda yapılan yatırımlar neticesinde, verimlilik ve sanayi entegrasyonu açısından büyük ilerleme kaydettiğini belirterek, "Garanti Bankası 91 milyar TL'lik kredi büyüklüğüne sahip. Özellikle 1997 yılı sonrasından itibaren KOBİ'lere özel çözümler ürettik. Karaman'da müşterilerimize verdiğimiz 120 milyon TL'lik kredinin 31,5 milyon TL'si KOBİ'lere verilmiştir. Üniversiteyi yeni bitirmiş ya da iş hayatına atılmak isteyen yeni girişimcilerin kredi sorununa çözüm olarak 'İşimi Kuruyorum Destek Paketi' hazırladık ve Avrupa Yatırım Fonu desteği veriyoruz. KOBİ'lere  'Kartım EASY' ile nakit sıkışıklığı yaşandığı dönemlerde rahatlık sunuyoruz. Ödemeleri Garanti güvencesine alıyoruz . 'Garanti KOBİ'lerin işi Turkcell Akıllı bulutla yükseliyor' imkanını sunuyoruz. 'Teşvikbul' ile KOBİ'lerin ulusal ve uluslararası teşvik, hibe ve destek programlarına cevap veriyoruz" açıklamasını yaptı.
 
Marka şehir olmanın önünde engel yok
 
'Bisküvinin Başkenti' olarak anılan Karaman'da bisküvi ve türevlerini oluşturan gıda sanayisinde hizmet veren 52 fabrika bulunduğunu vurgulayan Karadere, " İSO'nun "Türkiye'nin ilk bin şirketi' listesi de, bu unvanı doğruluyor. Listeye Karaman'dan 5 kuruluş girerken, ilk 500'de yer alan 3 firmanın da bisküvi üreticisi olması dikkat çekiyor. Üretimlerinin büyük bölümünün yurtdışına ihraç eden bu firmalar ülkemize önemli ölçüde döviz girdisi sağlıyor. Öte yandan, dış piyasalardan gelen yoğun talepler, yeni yatırımları ve kapasite artırımını zorunlu kılıyor. Doğru adımların atılması durumunda, Karaman'ın bu sektörde dünyaca bilinen bir "marka şehir" olmasının önünde herhangi bir engel görülmüyor"şeklinde konuştu.
Tarım alanlarının yüzde 10'unda elma ve üzüm yetiştiriciliği yapılan Karaman'da öncelikli sektörlerden biri de meyvecilik olduğuna dikkat çeken Karadere, "Karaman'ın verimli topraklarında yetişen "starking" ve "granny smith" cinsi 348 bin ton elma Türkiye'nin yıllık üretiminin yüzde 15'ini oluşturuyor. Ağaç başına 52 kilogram olan verim, Türkiye ortalamasının üzerinde oluşuyla dikkat çekiyor. Meyve üretiminde, son yıllarda yapılan yatırımlar neticesinde, verimlilik ve sanayi entegrasyonu konularında büyük ilerleme kaydedildi. Ancak bu ürünlerin katma değerinin arttırılması için, dondurulmuş gıda ve fonksiyonel gıda üretimine yönelik yatırımların teşvik edilmesi gerekiyor" dedi. 
 
2'nci şube müjdesi
 
Karaman'a 2'nci Garanti Bankası  şubesinin de müjdesini veren Karadere, "14 bin adet  Garanti kredi kartı kullananı olan, 872 adet üye işyerine sahip, 4.9 milyon Tl ciro sağlayan, 75 milyon TL mevduat ve yatırım büyüklüğü olan Karaman'da ikinci şube için yer bakılmaya başlanıldı ve yakında açılacak" dedi.