Karaparada inceleme havuzuna girdik

Türkiye, OECD Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 2. inceleme havuzuna dahil edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele çalışmaları kapsamında OECD Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 2. inceleme havuzuna dahil edildi.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Faaliyet Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin OECD'nin karapara ve terörün finansmanıyla mücadele birimi olan FATF nezdindeki değerlendirme süreci devam ediyor.

Bugüne kadar 1994, 1998 ve 2006 yıllarında 3 kez ülke incelemesine tabi tutulan Türkiye, bu süreçte mevzuat değişiklikleri ve altyapı çalışmalarıyla FATF kriterlerine biraz daha uyum sağladı.

3. tur FATF Türkiye değerlendirmesinde, ülkemizin aklama ve terörün finansmanı ile mücadele mevzuatının yanısıra, uygulama ve etkinlik konuları ele alındı ve Türkiye'nin FATF'nin 40 tavsiyesinden 11'inde uyumsuz, 22'sinde kısmen uyumlu, 12'sinde büyük ölçüde uyumlu, 3'ünde uyumlu olduğu sonucuna varıldı. 1 kriterin ise Türkiye'de uygulanamaz olduğu belirtildi.

Türkiye, 3. tur değerlendirmenin ardından FATF standartlarına uyum sağlamak için mevzuat ve uygulama alanında önemli ilerlemeler kaydetti ve bu durum 2009'da yayımlanan Türkiye'nin ilerleme raporuna da yansıdı.

Söz konusu raporun FAFT Genel Kurulu'nda görüşülmesinin ardından, Türkiye'nin önemli ilerlemeler kaydettiği belirtilerek, Türkiye için "normal izleme sürecinin devam ettirilmesi, 2. ilerleme raporunun da 2010 Şubat ayında sunulması" kararlaştırıldı.

Bu yıl Abu Dabi'de yapılan FATF Genel Kurulu'na sunulan 2. ilerleme raporu sonrasında da Türkiye'nin terörün finansmanıyla ilgili eksikliklerini gidermesi kaydıyla, "düzenli takip sürecinde kalması" kararı alındı. Türkiye'den de giderilmesi istenen eksikliklerle ilgili düzenleme ve uygulamalar konusundaki gelişmeleri haziran ayına kadar FATF'a iletmesi istendi.

Havuza girdik

MASAK Faaliyet Raporuna göre, geçen yılki G-20 Zirvesinde aklama ve terörün finansmanıyla mücadele konusunda uluslararası standartlara uyum konusunda işbirliği yapmayan ülkelere karşı tedbir alınmasının FATF'den talep edilmesinin ardından, Uluslararası İşbirliği Değerlendirme Grubu (ICRG) süreci de başladı. Raporda, bu konudaki gelişmeler şöyle anlatıldı:

"Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 83 ülke, FATF tarafından belirlenen kriterlere göre ICRG süreci kapsamında inceleme havuzuna dahil edildi. Havuzda bulunan ülke sayısı, finansal sektör büyüklüğü 5 milyar dolar ve üzeri olanlar limiti dikkate alınarak 83'den 39'a düşürüldü, sonra da 25'e indirildi.

Birinci açıklamadaki ülkelerin stratejik eksikliklerinin bulunduğu ve uluslararası mali piyasalar nezdinde risk oluşturdukları vurgulanmaktadır. Listede İran, Kuzey Kore, Angola, Ekvator, Etiyopya, Pakistan, Türkmenistan ve Sao Tome bulunmaktadır.

İkinci açıklamada yer verilen ülkelerin eksiklerini giderme yolunda üst düzeyli taahhütte bulundukları ve eylem planları hazırladıkları belirtilmektedir.

Bu girişin altında Türkiye, Yunanistan, Azerbaycan ve Ukrayna gibi eylem planı sunan 20 ülke hakkında açıklamalara yer verilmektedir. Türkiye hakkındaki paragrafta, ülkemizin karapara/terörün finansmanı ile mücadele rejimini geliştirdiği, ancak 2 alanda eksikliğinin olduğu ve bunları giderme yolunda üst düzeyli taahhütte bulunduğu kaydedilmektedir."

Havuzdan Eylem Planı ile çıkacağız

Bu arada MASAK yetkilileri, FATF'in Türkiye'yi "16 temel kriterden 1'inde tam uyumlu, 5'inde uyumlu, 10'unda ise kısmen uyumlu" bulduğunu bildirdi. Bu çerçevede Türkiye'nin 2. inceleme havuzuna alındığını ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir