Karar gerçeği gizleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararını, "ilk derece mahkemesinin kararına göre daha ilerde ama maddi hakikatin ortaya çıkarılması açısından daha geride bir değerlendirme olarak düşündüğünü" söyledi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararını değerlendiren Çetin, Yüksek Mahkeme'nin, cinayetin "örgüt" tarafından işlendiğine karar vermesini olumlu bulduğunu kaydetti.
Kararda "silahlı bir örgütten" bahsedilmesinin olumlu olduğunu ifade ede Çetin, şöyle konuştu:
"Daire, bu örgütün, terör örgütü olmadığını, terör tanımına uyan bir suç işleme amacıyla bir araya gelmediğini söylemiş, yani 'Terörle Mücadele Kanunu'nun birinci maddesindeki amaçları yok' demiş. Daire, 'Türk Ceza Kanunu'nun 309. maddesinde düzenlenen anayasal düzeni ortadan kaldırma suçu yok' demiş ya da 'devletin güvenliğine karşı bir suç değildir' demiş. Peki o zaman bu noktada şu soruyu sormak istiyorum; bu silahlı örgüt hangi suçu işlemek amacıyla bir araya geldi? Örgüt, kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla bir araya gelen ve en az 3 kişiden oluşan yapıdır. Peki hangi suçu işlemek? Bu bir hırsızlık suçu da olabilir, hırsızlık suçunu işlemek üzere bir araya gelmiş bir örgüt de olabilir ya da başka suçları işlemek üzere de bir araya gelinebilir. Bu örgüt Hrant Dink cinayetini işlemek üzere mi bir araya geldi, sadece bu olayla mı, bu kişilerle mi sınırlı?"

"Örgütün arka planını görmeyen bir karar"

Yargıtay'ın kararının tümünü okuyamadığını belirten Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu örgütün amacı konusunda şu anda tümüyle okuyup değerlendiremesem bile ortaya çıktığı kadarıyla nitelendirmeye katılmadığımı söylemeliyim. Bu doğru değil, çünkü bu örgütün arka planını ortaya çıkarmak için uğraşıyoruz, onu görmeyen bir karar. Sadece bunlarla sınırlı yani Yasin Hayal bir örgüt kurmuş, bunu yönetmiş, diğerleri de bu örgütün faaliyetlerine katılmışlar gibi... Evet bu bir silahlı suç örgütüdür ama hangi amaçla bir araya geldiler? Bunu sormak istiyorum. Bunu sıradan bir cinayet davası olarak nitelendirmek son derece yanlış. Okuyabildiğim kadarıyla kararı, ilk derece mahkemesinin kararına göre daha ilerde ama maddi hakikatin ortaya çıkarılması açısından daha geride bir değerlendirme olarak düşünüyorum."
Süreçle ilgili de bilgi veren Fethiye Çetin, dosyanın yeniden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geleceğini belirterek, mahkemenin alınan karara uyması durumunda yargılamanın devam edeceğini, ilk kararında direnmesi durumunda ise dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gideceğini kaydetti.
Avukat Çetin, kararı okuyup ayrıntılarına da vakıf olduktan sonra davadaki stratejilerini belirleyeceklerini sözlerine ekledi.