”Karar verecek merci TBMM değil”

Şahin, eski DTP Genel Başkanı Türk ve eski Milletvekili Tuğluk'un milletvekilliğine geri dönmek için yaptıkları başvuruya yanıt verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eski milletvekili Aysel Tuğluk'un, milletvekilliğine geri dönmek için yaptıkları başvuruya ilişkin soruyu, "Her iki eski milletvekilinin de milletvekilliklerinin düşürülmesine karar veren organ TBMM değildir. Anayasa Mahkemesi bu kararı vermiştir. Anayasa değişikliği yeni bir durum ortaya çıkarmışsa bunu değerlendirecek olan da bu kararı veren organdır. O da Anayasa Mahkemesi'dir. Bizim böyle bir yetkimiz yoktur. O nedenle bu talebe olumsuz cevap verdik, ret cevabı verdik" dedi.

Şahin, Trabzon Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Meclis Başkanı Şahin, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin iade edilmesi için girişimde bulunduğunu hatırlatarak, sonucunu soran gazeteciyi şöyle yanıtladı:

"Evet, Tuğluk ve Türk, TBMM Başkanlığına başvurarak son Anayasa değişikliğinden sonra milletvekilliklerinin iade edilmesini istedi. Konuyu biz Meclis Başkanlığı olarak inceledik ve her iki sayın eski milletvekilinin de milletvekilliklerinin düşürülmesine karar veren organ TBMM değildir, Anayasa Mahkemesi bu kararı vermiştir. Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi vardır. Organlar birbirlerine müdahale edemezler, yargının kararını TBMM Başkanlığı değiştiremez.

Anayasa değişikliği yeni bir durum ortaya çıkarmışsa bunu değerlendirecek olan da bu kararı veren organdır o da Anayasa Mahkemesi'dir. Bizim böyle bir yetkimiz yoktur. O nedenle bu talebe olumsuz cevap verdik, ret cevabı verdik ve ilgili kişilere de bu cevabımız yazılı olarak gönderilmiştir."

BDP: Meclis başkanlığı topu taca atmıştır

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanlığının, eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eski Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliğinin iadesi talebine verdiği yanıtı, "Meclis Başkanlığı, topu taca atmıştır" şeklinde değerlendirdi.

Kaplan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk ve Tuğluk'a tebliğ edilen yanıtta, Meclis Başkanlığının konuyla ilgili bir işlem yapamayacağının belirtildiğini ifade etti.

Yanıtı, "Meclis Başkanlığı topu taca atmıştır" ifadesiyle değerlendiren Kaplan, şunları söyledi:

"Bundan sonraki süreç B planıdır. Hukukçularımız, anayasal yargıda bu konuda girişimde bulanacak. C planımız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde açılan davaya, bu süreci getirmek olacak. Çünkü, Anayasa değişti. D planı da Avrupa Parlamentosunun 700 parlamenterine teker teker mektup yazacağız ve 'yaptığı değişikliklerin arkasında durmayan bir hükümetin, neden bir siyasi cesaret ve irade ortaya koymadığını' anlatmaya çalışacağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir