Karbon saydamlığında liderler Türk Telekom ve Zorlu Enerji

Karbon Saydamlık Projesi kapsamında İMKB-100 endeksine dahil şirketler sera gazı salımlarını ve iklim değişikliği risklerini yönetmeye yönelik stratejilerini yatırımcılarla paylaşmaya çağrıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Karbon Saydamlık Projesi'nin (CDP) 2011 sonuçları ve Karbon Saydamlık Liderleri Ödülünü kazananlar açıklandı.

Yapılan derecelendirmede sera gazı salımı ve iklim değişikliği riskleri yönetim stratejilerini kamuyla en şeffaf şekilde paylaşma kriterinde en yüksek puanları alan Türk Telekom ve Zorlu Enerji, 2011 Karbon Saydamlık Lideri ödülünü paylaştılar.

Akbank'ın desteği ile Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Türkiye'de 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanan dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi Karbon Saydamlık Projesi'nin ikinci yıl rapor sonuçları, Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol'un da katıldığı toplantıyla kamuoyuna açıklandı.

Proje kapsamında, İMKB-100 Endeksine dahil şirketler sera gazı salımlarını ve iklim değişikliği risklerini yönetmeye yönelik stratejilerini yatırımcılarla paylaşmaya çağrıldılar. Sabancı Üniversitesi'nin, Ernst & Young Türkiye Ofisi'nin katkılarıyla hazırladığı rapor, Türkiye'de iklim değişikliği ile ilgili ana eğilimleri ve şirket raporlarının analizini içeriyor.

Önlem alınmazsa dünya 6 derece ısınacak

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti ve İstanbul İklim ve Enerji Merkezi Fahri Danışmanı Fatih Birol'un konferansıyla başlayan toplantı, "İklim Değişikliği ve Gelişmekte Olan Ülkeler" konulu panelle devam etti.

Konuşmasında, karbondioksit emisyonunun mevcut şartların devam etmesi durumunda 2035 yılında yüzde 50 artacağına dikkati çeken Fatih Birol, "Gerekli önlemleri almazsak dünya 6 derecelik bir sıcaklık artışıyla karşı karşıya kalacak. 2 derecelik kritik sıcalık artış limitini yakalamamız için az da olsa hala zaman bulunuyor. Fakat aradan geçen her yıl, alınması gereken önlemleri daha da zorlaştırıyor ve maliyetleri artırıyor" dedi.

Düzenlenen panelde konuşmacılar, iklim değişikliğinin yeryüzünde neden olduğu tahribatın geri dönülemez noktaya ulaştığına dikkati çekerek, iklim değişikliği kapsamında kredi ve finansman sağlayıcı kuruluşların giderek daha önemli bir rol oynadığının altını çizdiler.

En yüksek puanlar Türk Telekom ve Zorlu Enerji'nin

Toplantıda, bu sene ilk defa konulan Karbon Saydamlık Liderleri ödülü de değer görülen kuruluşlara verildi. CDP verilerini ve metodolojisini kullanarak Ernst & Young Türkiye tarafından yapılan derecelendirmede sera gazı salımı ve iklim değişikliği riskleri yönetim stratejilerini kamuyla en şeffaf şekilde paylaşma kriterinde en yüksek puanları alan Türk Telekom ve Zorlu Enerji, 2011 Karbon Saydamlık Lideri ödülünü paylaştılar.

Türk Telekom'un ödülü Sabancı Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nihat Berker tarafından verilirken, Zorlu Enerji'ye ödülünü Ernst& Young Türkiye Genel Müdürü Mustafa Çamlıca verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir