”Kardeşim çete tarafından tehdit edildi”

İstanbul Valisi Muammer Güler, "Kardeşi Faruk Güler'e şantaj" iddialarına ilişkin soruları yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, kardeşi Faruk Güler'e şantaj iddiasına ilişkin, "Kardeşim bir çete tarafından para sızdırılmak üzere tehdit edildi. Kendisi de buna karşı savcılığa suç duyurusunda bulundu" açıklamasını yaptı.

Vali Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki İl Güvenlik Komisyonu toplantısından ayrılırken, gazetecilerin "Kardeşi Faruk Güler'e şantaj" iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı.

"Kardeşim bir çete tarafından para sızdırılmak üzere tehdit edilmiş. Kendisi de buna karşı savcılığa suç duyurusunda bulundu" diyen Güler, bu kişiler hakkında gerekli işlemin yapıldığını ve yakalanan kişilerle 5 ruhsatsız tabancanın bulunduğunu söyledi.

Güler, söz konusu kişilerin kardeşinden önce 50 bin dolar talep ettiğini, daha sonra bu rakamı 10 bin dolara kadar indirdiklerini bildirdi.

Vali Güler, sorular üzerine, "yakalanan kişilerin 'ellerinde suç unsurları bulunduğuna' dair bir şeyler söylediğini" belirterek, şunları kaydetti:

"Ama elde edilen hiçbir suç unsuru yok. Ve bu olaya da polis dilinde 'kolpa' derler. Bu, olmayan bir şeyi varmış gibi gösterip para sızdırmaya yönelik bir şey. Şantajın içeriğini bilmiyorum. Kardeşimin hiçbir şekilde tanımadığı insanlar. İlk defa karşılaştığı insanlar. Görüntülerden bahsetmişler, ama ortada ne bir görüntü, ne de suç unsuru bir şey var. Kendileri de ifadelerinde 'olmayan bir şeyi varmış gibi gösterip kendisinden para sızdırmak istediklerini' belirtmişler."

Kardeşinin Sivil Savunma Uzmanlığından emekli olduğunu kaydeden Güler, "Suç işleyen kim olursa olsun, suç kime karşı işlenirse işlensin bir ayrıcalık yoktur. Kanuni gereği yerine getirilir. Yakalanan kişiler ifadelerinde de aynen, 'Valinin kardeşidir. Belki korkar bize para verir diye tahmin ettik, ama elimizde herhangi bir şey yok' diye itirafta bulunmuşlar" dedi.

Vali Güler, "Olayı ne zaman öğrendiğine" ilişkin bir soru üzerine de kardeşinin "Adamın biri telefonla arıyor ne yapayım?" dediğini, "yapacağı şeyin Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmak olduğunu" kardeşine anlattığını söyledi.

Kanun hükümlerinin kardeşi, kendisi ve bir başkası için aynı olduğunu ifade eden Güler, "10-15 gün önce böyle bir tehditte bulunmuşlar. Kendisi önce ciddiye almamış. Kendisine dedim ki 'bunu sana ısrarla yapıyorlarsa yapacağın şey savcılığa suç duyurusunda bulunmaktır.' O da savcılığa suç duyurusunda bulundu. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından takibe alındı. Tespit edildi, adamlar derdest edildi. İçlerinden bazılarının cezaevinden yeni çıktığı tespit edildi" şeklinde konuştu.

Karacaahmet Mezarlığı'nda bulunan patlayıcı

Muammer Güler, basın mensuplarının "Karacaahmet Mezarlığı'nda bulunan patlayıcı maddeye" ilişkin sorusu üzerine de bombanın tipi, miktarı, amacı konusunda belli birtakım tespitlerin olduğunu belirterek, "Olay bölücü örgütün yaptığı bir faaliyet gibi değerlendiriliyor. Son günlerde metropollarda maalesef bölücü örgütün bir stratejisi var. Metropollarda bu tip eylemleri yaygınlaştırıyorlar" dedi.

Mersin ve İzmir'de benzeri olayların olduğunu dile getiren Güler, "Bunların tabii dünya şehri olan, Türkiye'nin göz bebeği İstanbul'da da bunu yapmak için çok büyük arayışları var. Geçmişte de bu tip eylemlere tevessül edildi. Birçoğu yakalandı. Yakalanmayanların da tespitleri var, takipleri yapılıyor. Bunun da faillerini kısa zamanda bulacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

"Vatandaşlar duyarlı olmalı, ihbar çok önemli"

Vatandaşların duyarlı olmasını beklediklerini, bir ihbarın çok önemli olduğunu belirten Güler, vatandaşların, gördükleri şüpheli paketleri, kişileri, nerede olursa olsun 155'e ihbar etmelerinin bir vatandaşlık borcu olduğunu kaydetti.

Vali Güler, terörle mücadelenin bir psikolojik harekatı da içerdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Terörle mücadele bilgi paylaşımını, istihbarat paylaşımını içerir. Bu sadece polisin, jandarmanın ve diğer güvenlik güçlerinin yapacağı bir iş değildir. Onların asli görevi bu, ama vatandaşın da terörle ilgili konularda polisle, güvenlik güçleriyle işbirliği içerisinde bulunması lazım. Yoksa bunun sonuçlarını biz çocuklarımızla ve kendimizle beraber görürüz. Bunu özellikle İstanbullular'dan rica ediyorum.

İstanbul'un huzurunu bozmak isteyen birçok kişi var. Hain emeller içinde olan birçok kişi var. Elbette ki sınır ötesi operasyonları bahane ederek Güngören'de yaşanan caniyane olayı tekrar gündeme getirmek için birtakım arayışlar var. Bunlar tabii İstanbul gibi bir dünya şehrinde huzurumuzu bozacak ve dünya seviyesinde bizi sıkıntıya sokacak eylemlerdir. Bunlarla ilgili polisimiz son derece duyarlı bir şekilde çalışıyor."

Güler, mezarlıktaki patlayıcının türüne ilişkin de "Potasyumla zenginleştirilmiş, bir parça plastik patlayıcı var. Vidalar falan konulmuş. İki tane ayrı olması, bunlardan bir tanesinin boş olması bir şaşırtma şeklini de veriyor. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin, "Kısa süre önce aynı mezarlıktan havan saldırısı olduğunu" ifade etmesi üzerine de Güler, "İkisinin birbirine yakın olarak yapılması, bizi bu konuda yeni bir değerlendirmeye sevk etti. Onunla ilgili de arkadaşlarımız çalışıyorlar" dedi.