”Karkas et fiyatları spekülatif hareketler nedeniyle arttı”

EBK Genel Müdürü Ulubaş, et fiyatlarının 50 kuruş ile 1 lira arasında arttığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, spekülatif hareketler nedeniyle karkas et fiyatlarının 50 kuruş ile 1 lira arasında arttığını belirterek, "Bu hareketi kırmak için sıfır gümrükle 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini aldık. Bu harekete müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Ulubaş, et fiyatlarında artış, Bakanlar Kurulu'nun EBK'ya 100 bin ton canlı sığır ithalatı izni vermesi gibi konularda açıklamalarda bulundu.

"Et fiyatlarında artış var mı" sorusu üzerine Ulubaş, piyasada bir rahatlama varken, basına yanlış bilgi verildiğini, "EBK ithalat için 70-80 hayvan getirdi, arkası yok" denildiğini ve spekülatif bir hareket başlatma çabası içine girenler olduğunu söyledi.

Ulubaş, şöyle devam etti:

"Daha önce de spekülatif hareket başlatanlar Doğu'da, Orta Anadolu'nun doğu kısmındaki bölgelerde kasaplık hayvanlara hayvanlara fazla fiyat vererek üçer beşer tosun alıp, 'fiyatlar artacak' demeye başladılar. Besiye alınacak danaların da fiyatlarını yükseltmeye başladılar. Bu şekilde, bugün itibariyle gördük ki 50 kuruş ile 1 lira arasında karkas fiyatlarında artış oluştu. Eğer ülkede yeteri kadar kasaplık hayvan olmasaydı, EBK daha bir tek hayvan bile getirmeden fiyatlar 18 liradan 13 liraya düşmezdi. Şimdi de psikolojik olarak serbest piyasanın dengesini bozmaya çalışıyorlar."

"Yüksek ücret ödenerek hayvan alımı yapılıyor"

Türkiye'de 1000 başın üzerinde sığır olan 50'nin üzerinde işletme bulunduğunu, 30-50 bin baş sığıra ulaşmış işletmeler olduğunu kaydeden Ulubaş, "spekülatif hareketi başlatanların ellerindeki hayvanları daha yüksek fiyata satabilmek için değişik yerlerden yüksek ücret ödeyerek hayvan alıp spekülatif hareketi devam ettirmeye çalıştıklarını" kaydetti.

"Bu psikolojiktir, serbest piyasanın dengesini bozmak için yapılıyor" diyen Ulubaş, "bu hareketi kırmak için 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini sıfır gümrükle aldıklarını, bu harekete müsaade etmeyeceklerini" ifade etti.

Bakanlar Kurulu'nun bu kararından sonra piyasaların psikolojik olarak dengesini bulacağı kanaatini taşıdıklarını anlatan Ulubaş, "Bu hareketin tüketiciler aleyhine gelişmesini önleyeceğiz, üretici aleyhine dönüşmesini de önleyeceğiz. Piyasa dengelendiğinde ithalatı durduracağız. Piyasa tüketici aleyhine bozulmazsa üreticinin de dengesinin bozulmaması için ithalatı durduracağız ama böyle devam ederse bu spekülatif hareketi kesinlikle kıracağız" diye konuştu.

EBK Genel Müdürü, şu anda Uruguay'dan yüklenmiş iki ayrı gemideki 8 bin 250 ve 3 bin 500 baş sığırın Türkiye'ye gelmekte olduğunu, bu sığırların da kesimleri yapılarak tüketicilere ulaştırılacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir