Kars'tan Ardahan'a gider gibi Bakü'ye de gidilecek

Bakan Çağlayan, Rusya'yla bile vizeleri kaldırdıklarını, yakında Bakü'ye de Kars'tan Ardahan'a gider gibi kimlikle gidilebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TİFLİS - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kars'tan Ardahan'a gider gibi kimlik kartıyla Türkiye'den nasıl Gürcistan'a gidiliyorsa, Bakü'ye de gidilmesini ve oradan gelinmesini çok kısa sürede sağlayacaklarını belirtti.

TOBB-DEİK tarafından organize edilen Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan İş Forumu çerçevesinde düzenlenen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, burada önemli ve tarihi bir toplantının gerçekleştirildiğini vurguladı.

Çağlayan, 3 bakanın da işadamlarımızın önündeki engellerin kaldırılması, karşılıklı ticaretin artırılması gayreti içinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kars'tan Ardahan'a gider gibi kimlik kartıyla Türkiye'den nasıl Gürcistan'a gidiliyorsa Bakü'ye de gidilmesini ve oradan gelinmesini çok kısa sürede sağlayacağız. Biz buna inanıyor ve bekliyoruz. Rusya ile bile vizeleri kaldırdık, şu anda 62 ülke ile vizeleri kaldırdık. Azerbaycan ile bu sorunun devam etmesini izah etmekte zorluk çekiyoruz Şahin kardeşim. İşadamlarımız artık vize kapısında beklemesin. İkinci toplantıyı mayıs ayında inşallah Kars'ta yapacağız, üçüncüsünü de ağustos ayında Azerbaycan'da çok özel bir yerde yapacağız."

Çağlayan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını 2014 yılına kadar bitirmeyi hedeflediklerini, bunun bir ucunu da Nahçıvan'a bağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

"Kardeş kardeşin evine vize ile müsaade ile gider mi?"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu halkların zenginleşmesi için ticaretin artırılması gerektiğini aktardı. Gürcistan ile serbest giriş olduğuna dikkati çekerek, "Aynı konseptin içinde Azeri kardeşlerimizi de görmek istiyoruz. Kardeş kardeşin evine vize ile müsaade ile gider mi? Hepimiz kardeşiz. Kardeşsek rahatlıkla gidip gelebilmeliyiz" dedi.

Üç ülke arasında 3 deniz projesi oluşturulacak

Bakan Çağlayan, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında işbirliğinin artarak devam edeceğini belirterek, "Umut ediyorum ki bu üç ülke arasında 3 deniz projesi oluşturulacak" dedi.

"Tek millet, iki devlet" vurgusunu yineleyen Çağlayan, şunları söyledi:

"Bu tür üçlü iş forumu ilk kez gerçekleşiyor. Bu toplantılar daimi olacak. Her yıl bir ülkede yapılacak. Umut ediyorum ki, bu 3 ülke arasında 3 deniz projesi oluşturulacak. Karadeniz, Hazar Denizi, Akdeniz... Yani dünyanın bu kadar önemli bir dar boğazdan geçtiği bir sürede, Arap Baharı ile bölgede ekonomik sıkıntı olduğu bir dönemde, ekonomik işbirliğine her zamankinden fazla ihtiyaç duyulan bir ortamda, bu 3 ülke olarak tüm dünyaya mesaj veriyoruz.

Birliğimizi beraberliğimizi, güçlü bir serbest ticaret alanı oluşturarak, gerek Karadeniz'de gerek Hazar Denizi'ndeki tüm ekonomik imkanlar Türkiye vasıtasıyla Akdeniz'e aktarılacak."

 (AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir