Karsan- Hyundai, hafif kamyon üretimine başladı

Hyundai, Karsan'la iş birliği sayesinde Türkiye'nin önde gelen ticari araç markalarından biri olmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA- Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş'nin, Hyundai Motor Company ile arasındaki münhasır üretim ve distribütörlük anlaşması kapsamında, yeni HD serisi hafif kamyonların üretimine başladığı bildirildi.

Üretimin başlaması nedeniyle Karsan'ın Bursa Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerinde tören düzenlendi.

Hyundai Motor Company Ticari Araçlar Başkan Yardımcısı W.S. Min, törende, 2009'un otomotiv sektörü açısından zor bir yıl olmasına rağmen Hyundai Motor Company'nin satışlarını yüzde 11 artırarak, 3,1 milyon adede ulaştığını belirtti.

Ortaya koydukları performansla dünyanın beşinci büyük otomobil üreticisi konumuna geldiklerine dikkati çeken Min, şunları söyledi:

"Ticari araç sınıfında, 2007 yılında Karsan ile birlikte Türkiye'de hafif kamyon pazarına kuvvetli bir giriş yaptık. Bu döneme kadar iki Japon markası tarafından domine edilen pazarda, pazar payımızı 2008 yılında yüzde 8'e, 2009 yılında ise yüzde 20'ye taşıdık. Bu başarıya, Karsan'ın ticari ve endüstriyel alandaki tecrübesi, mühendislik kabiliyeti, yetenekli iş gücü ve çalışma azmi olmadan ulaşamazdık. Hedefimiz, Karsan'la olan iş birliğimizi devam ettirerek, Türkiye'nin önde gelen ticari araç markalarından biri olmak."

Karsan Üst Yöneticisi (CEO) Murat Selek de 2007 yılında pazara sürdükleri HD serisini, pazarlama faaliyetleri ve güçlü bayi teşkilatları sayesinde kısa sürede pazarın önemli oyuncularından biri haline getirdiklerini vurguladı.

Yerli oranı artacak

Müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, Euro 4 normlarındaki yeni HD serisi araçların üretimine başladıklarını belirten Selek, yeni seride yerlilik oranının yüzde 10'a yakın seviyede olduğunu, gelecek dönemde bunun artmasını ön gördüklerini ifade etti.

Selek, Hyundai ile geçen yıl mutabakat metni imzaladıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Gelecek dönemde Hyundai ile birlikte bölgede de aktif bir rol üsteleneceğiz, ihracata yönelik faaliyetimiz olacak. Civar pazarlardaki analizlerimizi sürdürüyoruz. Hyundai'nin küresel stratejisi çerçevesinde bölgeye dönük planları doğrultusunda Karsan'a vereceği rolü birlikte belirliyoruz. Ama şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki Karsan ve Türkiye, Hyundai'nin Uzak Doğu'dan bölgeye açılımında bir zıplama tahtası rolünü üstlenmiş olacak."

Yaklaşık 2 bin kamyon üretilen tesisin kapasitesinin 10 bin adede kadar çıkabileceğine işaret eden Selek, bu kapasiteyi değerlendirecek şekilde iç ve dış pazarlar için birtakım gelişmeler planladıklarını vurguladı.

İhracat imkanıyla iş hacmimiz büyütmek istiyoruz

Selek, sektördeki ciddi rekabet ortamında elde ettikleri yüzde 20'lik pazar payının büyük başarı olduğunu ifade ederek, "Bu yıl yüzde 25 pazar payına ulaşmamız gerçekçi olur. Bunun ötesinde civar pazarlara yapacağımız ihracat imkanlarıyla birlikte iş hacmimizi büyütmek istiyoruz" dedi.

Karsan olarak bundan sonraki evrede ürün geliştirmeye (Ür-Ge) ağırlık vereceklerini belirten Selek, pazarın ihtiyaçlarını Hyundai'nin iş birliğiyle Karsan'da geliştirilmesinin gündemde olduğunu, Hyundai dışındaki diğer partnerleri ve kendi üretimlerine yönelik Ür-Ge çalışmalarının da Hexagon Studio iş birliğiyle devam ettiğini anlattı.

Selek, Karsan'ın Türkiye'nin tek çok markalı ve sermaye açısından bağımsız kuruluşu olduğuna değinerek, değişik projeler üzerinde çalıştıklarını, bunların gerektirdiği yatırımlar olabileceğini ama bunu söylemek için henüz erken olduğunu dile getirdi.

Murat Selek, ekonomik krizin etkilerinin yavaş yavaş atlatıldığına değinerek, 2010 yılının, 2009'a göre belirgin derecede iyileşeceği ön görüsünde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir