"Katar krizinde tarafsız kalınmalı"

CHP MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Tezcan, Suriye'de yapılan hataların Katar'da tekrar edilmemesi, bu süreçte tarafsız kalınması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, Meclis İçtüzüğü değişikliği çalışmaları kapsamında, Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin grup başkanlarına yaptığı toplantı çağrısını hatırlatarak, konunun MYK'da görüşüldüğünü söyledi.

"Sayın Genel Başkanımız bu toplantıya katılmayacak" diyen Tezcan, şöyle konuştu:

"Bu soruna siyasi teamüller çerçevesinde bakmayı, aynı zamanda mühürsüz seçimin gayrimeşru sonuçları ekseninde ele almayı uygun görüyoruz. Mühürsüz seçimin gayrimeşru sonuçlarını meşrulaştırmaya dönük bir içtüzük çalışması adımını doğru bulmayız."

"Monşerler diyerek alay ettiler"

Katar krizinden sonra Ortadoğu'daki çatışmanın yeni bir alana evrilme riski taşıdığını ifade eden Tezcan, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana esaslı bir dış politikaya sahip olduğunu ancak bunun AK Parti iktidarları ile çökertildiğini söyledi.

Bu dış politika anlayışının özünü, "Yurtta barış dünyada barış" anlayışının oluşturduğunu aktaran CHP Sözcüsü Tezcan, şöyle devam etti:

"Ortadoğu'ya dönük özel tutumu ise tarafsızlığını korumaktı. İran-Irak savaşında da bu tutumu sergilemiştir. Bütün Ortadoğu krizlerinde Türkiye tarafsızlığını koruyan bir ülkeydi ancak 15 yıllık AK Parti iktidarı bu geleneği 'monşerler' diyerek, alay ederek yok etti ve Türkiye'yi getirdikleri dış politika anlayışı ile Ortadoğu bataklığının içine soktu. Suriye sürecinde yapılan hatalar burada tekrar edilmesin. Katar konusunda, bu sorunun bir parçası olacak açıklamalardan ısrarla kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Bu süreçte tarafsızlığımızı korumamız lazım. Hükümete bu çerçevede İhvan sevdasından da vazgeçmesini tavsiye ediyoruz. Dünya bu noktada ciddi problem yaşarken, bu İhvan sevdasının bizi içerde de dışarıda da götürebileceği hayırlı bir sonuç yoktur."

"Tasarının tamamen gündemden çıkarılması gerekir"

TBMM'de torba kanunun içinde yer alan zeytin alanlarıyla ilgili düzenlemenin ertelendiğini belirten Tezcan, "İnşallah tekrar getirmezler, tamamen çekerler. Bu tasarı çok açık bir şekilde zeytinlik alanların talan edilmesine yönelik bir tasarıdır ve geri çekilmesi ve tamamen gündemden çıkarılması gerekir." dedi.