Katliamın 17'nci yılında Srebrenitsa kurbanları anılıyor

Srebrenitsa'da, soykırımın 17. yıl dönümü nedeniyle bugün Potoçari Anıt Mezarlığı'nda tören düzenlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
SREBRENİTSA - Srebrenitsa'da soykırımın 17. yıl dönümünde binlerce kişi Potoçari Anıt Mezarlığı'nda buluşacak.
 
 
Bosna'daki savaş sırasında, 11 Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boşnak erkeğin soykırıma maruz kaldığı Srebrenitsa'da, soykırımın 17. yıl dönümü nedeniyle bugün Potoçari Anıt Mezarlığı'nda tören düzenlenecek.
 
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç'in birliklerince işgal edilmesi üzerine soykırımdan kaçan kurbanların Tuzla kentine ulaşmak için kullandığı güzergahtan "ölüm yolu yürüyüşü"ne katılan binlerce kişi de anıt mezardaki törene katılacak. 
 
Anma töreni kapsamında soykırım kurbanlarından 520'sinin cenazesi de toprağa verilecek. 
 
Dünya medyasının yakından takip ettiği törenleri Anadolu Ajansı ve TRT'nin yanı sıra El Cezire, Reuters, AP, AFP gibi haber ajansları da izliyor.
 
Törenlere başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanından ülkeye gelen çok sayıda kişi katılacak.
 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da törende Türkiye'yi resmi olarak temsil edecek.
 
 
Miladiç yargılanıyor
Öte yandan savaş suçundan tutuklu bulunan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in yaklaşık iki aylık bir aradan sonra yeniden başlayan duruşmasında, tanıkların dinlenlemesine devam ediliyor.
 
Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde görülen duruşmada söz alan, Bosna Savaşı sırasında BM Barış Gücü adına bölgede görev yapan David Harland, tanık olduklarını anlattı.
 
Savaş döneminde Mladiç'le bir çok kez görüşen Harland, eski Sırp generalin Srebrenitsa Soykırımı'ndan önce bölgede bulunan Bosnalıları öldürmekle tehdit ettiğini söyledi.
 
Savcıların en önemli tanıkları arasında yer alan Harland, Mladiç'le görüşmelerine ilişkin, ''Önce sakince dinleyerek notlar alıyordu, ardından kızgın bir şekilde konuşarak Bosnalı Müslümanları ve BM'yi tehdit ediyordu'' değerlendirmesinde bulundu.
 
Harland, Sırp tutsakları serbest bırakmadığı için Müslümanlara kızan Mladiç'in, Srebrenitsa, Zepa ve Goraze'de yaşayan, çocuklar hariç herkesi öldürmekle tehdit ettiğini kaydetti.
 
16 yıl aradan sonra geçen sene mayıs ayında tutuklanarak Lahey'e getirilen Mladiç'in önceki günkü duruşmasında ise, 1992 yılında gerçekleştirilen ve yaklaşık 200 Müslüman ile Hırvat'ın öldürüldüğü katliamda babasını ve amcasını kaybeden Bosnalı Elvedin Pasiç dinlenmişti.
 
Mladiç, 1990'lı yılların başında yaşanan Bosna Savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, Srebrenitsa katliamında soykırım yapmak ve binlerce masum sivili öldürtmek gibi suçlardan yargılanıyor.
 
Hazırlanan iddianamede binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Mladiç, ayrıca bölgede etnik temizlik yapmakla suçlanıyor.
Geçen sene görülen ilk duruşmasında suçlamaları red ederek, iddialara ''ülkemi ve milletimi korudum'' şeklinde cevap veren Mladiç, Lahey'deki Scheveningen Hapishanesi'nde kalıyor.