Kayısıdaki umut yolculuğu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA'DAN / Nida YANGÖZGÜL

malatya@dunya.com

Malatya'da umudun kaynağı, vitamin deposu kayısıda hasat zamanı devam ediyor. Yoğun ve yorucu bir süreçten geçtikten sonra tüketicilere ulaşacak olan kayısı bakalım bu yıl umut yolcularını memnun edebilecek mi? Emeklerinin karşılığını almak isteyen üreticiler her yıl olduğu gibi bu yıl da fiyatlarda artışın olması için en az kayısıya harcadıkları kadar emek sarf edecekler.

Birçok ailenin geçim kaynağı olan kayısıda Malatya ve çevresinde bu yıl tahmini olarak 432 bin ton yaş kayısı, 103 bin ton ise kuru kayısı rekoltesi bekleniyor.

Bu yıl özellikle ilkbahar dönemindeki ani sıcaklardan dolayı çiçeklenme dönemi hızlı yaşandı ve bunun beraberinde ne yazık ki çiçek dökümleri ve meyve dökümleri belirli bir rekolte kaybına neden oldu. Bu olumsuzluklara rağmen üretici yine de büyük bir umutla ürünün hasadını bekliyor. Ne de olsa bir yıl boyunca buradan kazanacağı parayla geçimini sağlayacak. Her yıl, bu yıl geçmiş yıldan daha iyi olacak, diyerek ödün vermeden çalışan üretici aslında umudunda haklıdır. Çünkü artık her geçen gün kayısının değeri artıyor, önemli bir besin kaynağı olduğu ve insan sağlığında nasıl önemli bir yer teşkil ettiği her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.

Aslında umudun yolcusu yalnızca kayısı üreticisi, ihracatçısı, alıcısı, satıcısı değil. Bunlar kadar sezonluk iş için ilimize gelen işçiler de kayısıya umut bağlıyor. Bölgedeki işsiz aileler de kayısıdan nasibini almak için ilimize geliyor. Başta Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Bingöl ve Şırnak gibi illerden çok sayıda işçi geliyor ve bu hasat dönemini değerlendiriyor. Ayrıca ildeki büyük-küçük bütün esnaf kayısıya bağlı yaşıyor. Ne de olsa üreticinin cebine para girecek ve herkes nasibine düşeni alacaktır.

Diyeceğimiz o ki kayısı birçok kişiye ekmek kapısı olmaktadır. Her geçen gün ilde kayısı adına yapılan çalışmalar ürünün daha üst noktalara çıkacağının, emeğin karşılığının alınacağının göstergesidir. İlin bünyesine katılan son teknolojideki kayısı fabrikaları kayısının sanayi ürünü olarak değerlendirilmesi için yapılan önemli çalışmalar olduğunun göstergesidir. Biz yapılan gelişmelerden umudumuzu kesmiyoruz çünkü insan umutlarıyla yaşar.