Kayseri OSB, teknoloji merkezi için serbest bölgeden yer istedi

Kayseri OSB yönetimi bin firmada 20 bin kişinin istihdam edileceği teknoloji merkezi projesi için serbest bölgeden yer talep etti. 3 yıl içinde açılması öngörülen teknoloji merkezinin güneş panelleri ile kendi enerjisini üretmesi hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Yer sıkıntısı çeken Kayseri OSB yönetimi, kurmayı planladığı ‘teknoloji merkezi’ için sınır komşusu Kayseri Serbest Bölgesi’nin kapısını çalarak arsa talebinde bulundu. Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, bölgede teknoloji odaklı yatırımların önünün açılmasına katkıda bulunmak için proje geliştirdiklerini kaydederek, “Bölgede, 12 milyon metrekarelik mevcut alanı genişleyerek 24 milyon metrekareye çıkardık ve Kayseri’ye otomotiv sektörü gelirse, yeni genişleme alanını rahatlıkla dolduracağımızı düşündük. Çok sayıda otomobil firmasına Kayseri’ye yatırım yaparlarsa bedelsiz arsa teklif ettik ama hiçbirinden olumlu yanıt alamadık. Firmaların otomotiv yan sanayiin olmadığı yere gitmediğini öğrendik. Girişimcinin yatırım yapabilmesi için otomotivde mutlaka yan sanayinin, KOBİ’lerin olması gerekiyordu. Bunun üzerine projeler üretmeye çalışıyoruz. Teknoloji Merkezi de bu kapsamda gerçekleştirmeyi amaçladığımız projelerden biri” diye konuştu. 

Kayseri OSB’nin yüzde 100 doluluğa ulaştığını aktaran Hasyüncü, “Yatırım için talep çok ancak bizde tahsis edecek arsa yok. 24 milyon metrekare alan yatırımlara yetmedi. İlk etapta 1.5 milyon metrekarelik alanın bölgeye dahil edilmesi için çalışma başlattık. Bu arada kendi projemiz için komşumuz serbest bölgenin kapısını çaldık. Atıl halde bekleyen yaklaşık 4 milyon metrekare alanın 2 milyon metrekaresini, bedeli karşılığında OSB için istedik. Bu tahsis gerçekleşirse söz konusu alan üzerinde TOKİ modelini uygulayacak ve sanayicilerimiz için ortak kullanımlı teknoloji merkezi kuracağız. Teknoloji merkezi hem sanayiciye uzun vadede kira öder gibi, ödeme yapılması kaydıyla, mülkiyet hakkı imkanı sağlayacak, hem de ‘yüksek teknoloji’ hizmeti sunarak, katma değeri yüksek üretime yönlendirmede ufkunun açılmasına yardımcı olacak” açıklamasını yaptı. 

Bakanlık, belediye ve serbest bölgeden cevap bekleniyor 

Hasyüncü, kurulması planlanan ortak kullanımlı teknoloji merkezinin 120 bin megawat gücünde Güneş Enerji Santralı ile donatılacağını belirterek, “Proje Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Serbest Bölge AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç tarafından olumlu karşılandı. Kendi aralarında görüşecekler. Serbest Bölge yönetimi, talebi genel kurulunda ele alacak. Bakanlar Kurulu serbest bölgeden yer tahsisinde sakınca görmezse, proje uygulama aşamasına gelmiş olacak” diye konuştu. 

Hasyüncü, yer tahsisi sonrası teknoloji merkezinin en geç 3 yıl içinde hayata geçirileceğini ifade ederek, “Teknoloji merkezinde hangar tipinde bin metrekare alanlı bin işyeri olacak. OSB tarafından inşaa edilecek bu işyerleri, yine OSB destekli teknolojik makine, tezgah ve ekipmanlarla donatılarak, sanayicilere tahsis edilecek. Her işyerinin çatısına güneş panelleri yerleştirilecek. Bu sayede toplamda 120 bin megawat güce eşdeğer bir enerjiye ulaşılarak teknoloji merkezi kendi enerjisini kendi üretecek. Proje ile bin işletmede 20 bin kişiye istihdam kapısı da açılmış olacak” şeklinde konuştu.