Kayseri'de bir 'amazon'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU

gunes.dogdu@dunya.com

Kayseri'nin biraz dışında iş gününde iş saatinde bir yudum doğa molası verdik.

Molu Çiftliği'ndeyiz. Bize çok malzeme çıktı bu çiftlikten diyebilirim. Çok ama içi dolu dolu, heyecan dolu, umut dolu...

Çiftlikte Oluş Molu'nun misafiriyiz. Kayseri'de farklı bir kadın portresi Molu. Onu dinlemek keyifli. Yaptıklarını yapmak istediklerini öyle güzel anlatıyor ki;  işte girişimcilik modeli diyorsunuz.

Öz geçmişi bu yazımda yer veremeyecek kadar zengin. Kısaca Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu. Yedi yıl Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmış. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çok sayıda projesinde uzman ve koordinatör olarak görev yapmış. Halen birçok STK'da aktif  rol oynuyor. 

Bizi asıl ilgilendiren kısım, çocukluğunun geçtiği çiftlikte şarap üretmesi. Beş yıl önce şirketini kuruyor. Öyle çok büyük bir üretim hedefi yok. Az ama öz, kaliteli. Zaten kendini 'butik şarap üreticisi' olarak tanımlıyor. Markası Winolus. İtalyanca şarap anlamına gelen Win ve kendi adı olan Oluş'dan esinlenilmiş. Güzel de olmuş.

Geçtiğimiz günlerde Fransa'da çok önemli bir şarap yarışmasında 'Gümüş Madalya'yı kazandığını anlatıyor, yaptığı işin doğruluğuna inancı bir kat daha artmış olarak. 

Farklı işler yapmak istediğini ama bürokrasi engeline takıldığını da anlatmadan duramıyor. Standartlara girmek istemediğini söylüyor. Farklılıklarıyla fark yaratma çabasında olduğunu ancak böyle olunca önüne engeller çıktığını anlatıyor.

Online satış yapmanın yasaklanmasından girişimcileri destekleyici kurumların verdikleri destekleri belli kalıplar dahilinde verdiğine ve farklılıklara yer olmadığına vurgu yapıyor.

Olsa iyi olur ama olmasa da ben yaparım diyen bir yapıda Oluş Hanım.

Çiftlikte üzüm bağlarını görmeye gidiyoruz. Türkiye'de ilk defa yetiştirilen bir üzümden bahsediyor. 'İlkleri yapmak önemli' diyor başarı için.

Sadece şarap üretimi için üzüm yetişmiyor bu çiftlikte. Arpa, buğday, kayısı, badem, şeftali de yetiştiriliyor. Yanımızdan koyun sürüsü geçiyor; 'Peynir, yoğurt üretiyoruz' diyor. Arı peteklerini görüyoruz, 'Bal üretimimiz de var' diyor, hatta kendi elektriklerini üreten entegre bir çiftlik olduklarını aktarıyor. Ticari amaçlı üretimler olmadığını ancak ileride turistik amaçlı bir projesi olduğunu söylüyor. İnsanların konaklayacağı çiftlikteki üretimlere dahil olabileceği farklı bir konsept düşündüğünü anlatıyor.  

Yukarıdaki anlattıklarımla Kayseri'nin farklı bir zenginliğine dikkat çekmek istedim.

Kayseri'de şarap gibi farklı üretimlerin yapıldığını üstelik bunu bir 'amazon'un yaptığını Oluş Molu örneğiyle aktarmak istedim.