Kayseri'de durgunluk had safhada

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Mehmet Zafer IŞIK

kayseri@dunya.com

Kayseri ile ilgili makale yazmaya karar verdiğimde, hangi konuyu ele alacağım konusunda çelişki yaşadım. Çünkü burada bahsedilecek o kadar çok şey var ki. Sonunda organize sanayi bölgemiz (OSB) hakkında yazmaya karar verdim.

Aslında OSB'de altyapıya ilişkin ufak tefek eksiklerin dışında her şey tamam,

her şey güzel. Bölgenin bir sorunu yok ama OSB'de o geçmiş günlerdeki ruh da yok.

Böyle sorunsuz bir bölgede nasıl olur da 'ruh' olmaz sorusunun yanıtı da malesef acı bir gerçek olarak ortada. OSB'de onlarca tesis sıkıntıda, tekstil fabrikaları birer  birer kapanmış. Marka kuruluşlar üretimi durdurmuşlar. Yatırım yapan sanayi kuruluşu ancak bir elin parmakları kadar. Yılbaşından bu yana 8 bin dolayında insan işsiz kalmış. İşçi alımları eskisi gibi değil. İşçi kardeşimiz kredi kartı borcunu ödemek için işten ayrılmayı bile göze alıyor; alacağı ise üç beş kuruş tazminat... Sonrası yeni iş arayışları...

Bu neden oldu diye düşünüyorum. O kadar çok nedeni var ki... Ülkede uzun süre yaşanan istikrarsızlık, uluslararası ekonomik sıkıntılar... Savaş çığlıkları, iç siyasi  çalkantılar... Parti kapatma davaları, Ergenekon, çevre illerde  uygulanan teşvik sistemi... TL'nin döviz karşısında aşırı değer kazanması... Enerji fiyatlarına yapılan sürekli zam... İhracatçı tekstil kuruluşlarının hem iç piyasada hem de yurtdışında rekabet şansının azalması, yanlış yatırımlar...

Yani bir sor, bin ah işit misali. Kayseri'de ekonomik durgunluk had safhada. OSB'de yatırımlar durma noktasına gelmiş. Üretim yapan kuruluşların da sıkıntıları had safhada. Kayseri son birkaç yılda önemli markalarını yitirdi. Yeni marka  yaratmak ise zaman istiyor. Peki ne olacak bu işin sonu?

Bu sıkıntılar içerisinde güzel şeyler de oluyor. Şehircilik anlayışında büyük gelişmeler, Erciyes'deki turizm yatırım çalışmaları, Mimar Sinan OSB'de yatırımlar, İncesu OSB'de yatırım  hedefleri... İhracatın bir milyar doları aşıyor  olması, ikinci üniversitenin kuruluşu. Bunlar güzel ama ya sonuç? 2008  yılı  sonunda ve 2009'un ilk  altı ayında sonucu  göreceğiz. İnşallah  herkes için en  iyisi olur.