Kayseri'de tarım potansiyeli
Şaban ÜNLÜ / Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı
İşgücünün eğitimsiz olması, yetersiz sermaye ve verimsiz toprak, miras yoluyla toprakların bölünmesi, Türkiye'de tarımın temel sorunudur. Ancak bu sorunları ortadan kaldıracak uzun vadeli tarım politikaları geliştirilemedi ve yeniliğe karşı kapalı bir tutum içine girildi. Diğer sektörlerin geliştiği Kayseri'de tarımın da bir üst seviyeye geçmesi, büyük işletmelerin kurulması gerekiyor. Kayseri'de atıl araziler bulunmakta, sulanabilir topraklar yeterince kulanılmıyor. Organik tarıma geçiş de sınırlı düzeyde. Kayseri nüfusunun yüzde 30'u tarımla uğraşıyor. Gelişmişlik gösterge değeri bakımından Türkiye genelinde ilimiz tarımda 10'uncu sırada. GSYİH'yi oluşturan sektörlerde tarımın payı yüzde 10-11. Tarımla uğraşan insanlara eğitim verilmeli. Tarıma önem verildiği taktirde sektörde yaşanan birçok sorunun önüne geçilecektir.
İlimizde geçen yıllara kıyasla tarımla uğraşan nüfusta azalma gözleniyor. Köylerden şehir merkezine göçler devam ediyor. Göçün nedenleri arasında, tarım alanlarının yetersizliği, düşük verimlilik, tarım potansiyelinin aile işgücü istihdamını ve geçimini sağlayacak miktarda olmayışı ve tarımsal gelirlerin düşük oluşu gibi nedenler sıralanabilir.
Göçün önlenmesi için ekonomisi tarıma dayalı ve sanayileşme kapasitesi olmayan Pınarbaşı, Tomarza, Sarız, Akkışla, Felahiye gibi ilçeleri kapsayacak
kırsal kalkınma projelerinin uygulanması, yapımı süren sulama projelerinin bir an önce tamamlanarak sulu tarım arazilerinin artırılması, özellikle Pınarbaşı, Sarız, Tomarza ve Sarıoğlan ilçelerinde hayvancılığın geliştirilmesi için tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulması yerinde olacaktır.
İlimiz genelinde 50 bin civarında arılı kovanının artırılması küçük üretici için önemli bir gelir kaynağı olacaktır. İlimizde arıcılığa uygun bir flora mevcuttur. Yem bitkileri ekimi de artırılmalıdır. İlimize özgü Yahyalı Elması, Gilaboru, Yamula patlıcanı gibi ürünlerin üretiminin artırılması ve bu ürünlerin yurtiçi ve yurtdışında marka olarak pazarlamasını yapacak birliklerin oluşturulması gerekiyor. Yeşilhisar-Yahyalı ilçelerinde meyveciliğin geliştirilmesi meyve üretiminin artması ile meyve suyu, reçel fabrikaları da gelişecektir. İlimizde sebze üretimi çok düşüktür, geliştirilmelidir. Yaklaşık 200 bin ton patates üretilmektedir. Patates işleyen tesislerin kurulması hem üretimi artıracak, hem de pazarlama problemlerini ortadan kaldıracaktır. Bir an önce Kayseri'nin çözüm bekleyen tarımının sorunlarına el atılmalıdır