Kayserili plastikçiler birleşerek güçlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yusuf ÖZKAN / Kayseri Plastik İşletmeciler Derneği Başkanı

Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan plastik ürünlerinin imajını düzeltmek ve sektörün envanterini çıkararak, haksız rekabetin önüne geçmek için Kayserili plastik üreticileri olarak bir çatı altında birleştik. Birkaç ay önce kurulan derneğimizde sektöre bilimsel ve bilinçli bir yol haritası oluşturma çabasındayız.

Kayseri'de ambalaj, PVC, enjeksiyon ve bakalit plastikçileri olmak üzere irili ufaklı 100'e yakın plastik üreticisi var. Plastik sektörünün çok daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler üretmesi için tüm firmaların üzerine düşeni fazlasıyla yapması gerek.

Plastik sektörü Türkiye'nin en hızlı gelişen genç sektörlerinden birisi. Sektörün yıllık büyüme hızı yüzde 15. Sektörde KOBİ ağırlıklı olmak üzere 6 bin 400 firma faaliyet gösteriyor. Sektörün öncelikli sorunu hammadde. Türkiye olarak AB genelinde altıncı sıradayız. Önümüzdeki dokuz yıllık kalkınma planı doğrultusunda, 2014 yılında Türkiye'nin Almanya ile birlikte Avrupa'nın en büyük plastik üreticisi ülke konumuna gelmesini hedefliyoruz. Bu anlamda daha hızlı gelişmek için sorunların giderilmesi gerekli. Biz Kayserili üreticiler olarak, dernek çatısı altında Kayseri'de sektörün envanterini çıkararak, sorunlara çözüm üretme çabasındayız. Sektörde yöresel bir envanter yok. Birçok soruya cevap verilemiyor. Önümüzü göremiyoruz.

Sektöre bilimsel ve bilinçli bir yol haritası oluşturmak için kolları sıvadık. Sektör günlük çalışıyor, günlük düşünüyor. Plastiğin geleceği nedir dediğimizde hiç kimse cevap veremiyor. Bir araya gelip sektörel iş birliği yapmak, hem üreticiyi hem tüketiciyi plastik konusunda bilgilendirmek amacıyla derneğin kurulmasına karar verdik. Yanlış bilgilenmeden dolayı tüketicinin kafasında yanlış bir imaj oluşabiliyor. En azından tüketicinin kafasına takılan bir soruyu sorabileceği bir merci olsun istiyoruz.

Sektörle ilgili yöresel bir istatistik çalışması yok. Derneğin önceliği sektörün analizini yapmak, envanterini çıkarmak olacak. Kaç firma var, ne kadar insan çalışıyor, katma değeri ne kadar, imalat aşamasında ne kadar ton geri dönüşüm yani ambalaj atığı çıkıyor gibi sorulara cevap verebileceğimiz çalışmalar yapılacak. Yeni yatırımların yönlendirilmesinde etkili rol üstlenecek. Sorunlara ortak çözüm aranacak. Çevre Orman Bakanlığı, Çevre İl Müdürlüğü ile diyaloğa geçilerek plastiğin çevreye etkisi masaya yatırılacak. Çevreyle ilgili tüketicinin, üreticinin bilinçlenmesi için çalışmalarda bulunulacak. Gıda sektöründeki ambalajın imajı tartışılacak. Tüketici hangi plastiği hangi amaçla kullanacağını bilmiyor. Bu konularda tüketiciyi bilinçlendirecek çalışmalarımız olacak. Sektörün en büyük sorunu olan makine ve ekipmanlarını tamir etmek için teknik eleman, kalifiye eleman sıkıntısı aşılacak. Sektörün birlik beraberlikle aşabileceği sorunları var. Devletin desteği ile aşabileceği sorunlar var. Dernek kanalıyla kamuoyu oluşturularak, sorunlar gündeme taşınarak, yüksek seslilik ortaya çıkacak. Haksız rekabetin önüne geçilmek için kayıtdışı çalışanlara engel olunmaya çalışılacak.