”Kazanılmış hakların ortadan kalkması mümkün değil”

Talat, masa dışında pazarlık unsurlarını konuşmamaktan yana olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin kazanılmış haklarını ortadan kaldıracak bir anlaşmanın kendileri için düşünülemeyeğini vurguladı.

Talat, İstanbul Ticaret Odasını (İTO) ziyaret ederek, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve yönetim kurulu üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Talat, İTO'nun desteğini her zaman yanlarında bulduklarını ifade ederek, "Barış yapmak kolay bir iş değil. Savaşmak daha kolaydır. Birçok insan değişik görüşler ortaya koyar. Büyük tartışmalar, abartılar olur. Sonuçta haksız yere sadece halkınızın mutluluğunu ve refahını istediğiniz için çeşitli biçimlerde suçlanırsınız" dedi. Kıbrıs'ta yeni bir sürecin başlayacağını belirten Talat, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu süreç umuyoruz ki bir anlaşmayla sonuçlanır. Zor bir süreçtir bu. Çünkü daha önce 40 yılın birikimiyle oluşmuş bir çözüm planı, ne yazık ki Rumlar tarafından reddedilerek çöktü. Şimdi yeni baştan bir süreç başlatıyoruz. Ve bu süreçte aynı koşullar yok. Hazırlanmış ve hazırlanmakta olan bir çözüm planı, masaya konacak bir çözüm planı yok. Bunu biz hazırlayacağız. İki tarafın da kabul edeceği ve altına imza atacağı bir anlaşmayı yapmak gerçekten zor. O bakımdan bizi zor günler bekliyor. Elbette ki Kıbrıslı Türklerin kazanılmış haklarını ortadan kaldıracak bir anlaşma bizim için düşünülemez. Sonuçta haklarımızı koruyan, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs'ta gelecekte de güven içinde, müreffeh bir yaşam sürmesini sağlayacak bir anlaşmaya ulaşmak için çalışacağız. Biz iyi niyetle hareket edeceğiz. Aynı iyi niyeti karşı taraftan da bekliyoruz."

Talat, bu sürecin Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yürütüldüğünü ve her koşulda KKTC'yi destekleyen Türkiye'nin bu desteğinin devam edeceğinden emin olduklarını söyledi. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Talat, Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, "Güzelyurt verilmeden çözüme ulaşılamayacağı" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Bu konular masada konuşulur. Masa dışında pazarlık unsurlarını konuşmamaktan yanayım. En azından şimdilik. Eğer Rum tarafı bu tutumunu sürdürürse tabii ki tılsım bozulur. Ama şimdilik masa dışında pazarlık konularını konuşmamakta kararlıyım" dedi.

3 Eylül'de yöntem üzerine konuşulacak

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, 3 Eylül'de nasıl bir görüşme sürecinin olacağının sorulması üzerine, bu görüşmenin biraz törensel olacağını, çünkü Hristofyas'ın o gün öğleden sonra yurt dışına gideceğini kaydetti. Talat, 3 Eylül'de yapılacak görüşmede yöntem üzerinde konuşulacağını ifade ederek, "Bunlar belirlendikten sonra esas tam hızlı görüşme süreci 11'i gibi başlayacak. İlk toplantı prosedürle ilgili, biraz da törensel olacak" dedi. Pile köyündeki olaylarla ilgili soru üzerine de Talat, bu tür olayların geçmişte daha fazla olduğunu kaydetti. Bu olayları Güney Kıbrıs'taki fanatik unsurların yaptığını ifade eden Talat, "Bunu yapan belli provokasyon amacıyla kışkırtma amacıyla yapıyor. Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra da bu olaylar olacak. Bu kesin. Ama bunu yönetebilmemiz lazım. Maalesef her yerde olduğu gibi Kıbrıs'ta da fanatizm var ve olacak. Bunu ortadan kaldırmak zaman alacak" diye konuştu.

Güney Osetya ve Abhazya

Mehmet Ali Talat, "Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığının Rusya tarafından tanınması ve bunun bölgede nasıl bir değişikliğe yol açacağı konusundaki görüşlerinin sorulması" üzerine şunları söyledi:

"Bizim görüşümüz bu konu da şu; bir kere hiçbir halk zorla, başka bir ülkenin boyunduruğu altında yaşatılamaz. Bunun çok açık ve net olarak bilinmesi lazım. Bu yüzden Güney Osetya ve Abhazya halkının iradesine saygılıyız. Kıbrıslı Türkler olarak biz de benzer olayları yaşadık. Bize yardım elini uzatan ve tanıyan Türkiye oldu. Kıbrıslı Türkler, kendilerine saldıran Kıbrıslı Rumların boyunduruğu altında yaşamama kararlılığını birçok defa ortaya koydu. Dolayısıyla biz Güney Osetya ve Abhazya halkını çok iyi anlıyoruz ve saygı duyuyoruz."

Talat, bu bağımsızlık ilanının bölgeyi nasıl etkileyeceğinin şimdiden bilmenin zor olduğunu da söyledi. Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlık ilanından sonra KKTC'nin bağımsızlığının tanınması yönünde bir çağrıda bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine Talat, "Biz bir çözüm sürecindeyiz. Çözüm sürecinde hedefimiz iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı, iki kurucu devlete dayalı federal bir yapı oluşturmak. Dolayısıyla bizim hedefimiz çözümle dünya ile bütünleşen federal birleşik Kıbrıs yaratmak. Şu andaki politikamız bu" dedi.