KCK'dan silahsızlanma çağrısına ilk açıklama

KCK, Öcalan'ın silahsızlanma çağrısını tarihi adım olarak değerlendirdi ve "Hükümet sorumluluğunu ciddiyetle yerine getirmelidir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Terör örgütü KCK'nın sözde yürütme konseyi eşbaşkanlığı, Abdullah Öcalan'ın, dün Türkiye Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından açıklanan "Silahları bırakmak için kongreyi toplayın" çağrısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

KCK, Öcalan'ın silahsızlanma çağrısını tarihi adım olarak değerlendirdi. KCK, "Hükümet sorumluluğunu ciddiyetle yerine getirmelidir." dedi.

Açıklamada, "Öcalan'ın müzakere taslağında belirttiği on madde temelinde asgari müştereklerde mutabakat sağlanması durumunda silahlı mücadelenin bırakılacağına dair yeni bir kongre gerçekleştirmemiz için yaptığı niyet beyanını kamuoyuna duyurması tarihi bir adım olmaktadır" denildi.

"Hükümete büyük sorumluluk düşüyor"

KCK, 40 yıllık çatışmanın varlığı karşısında bu çağrının dikkate alınmasının ve gereklerinin yerine getirilmesinin, hükümete büyük sorumluluklar yüklediğini ifade etti.

Açıklamada, özetle şu ifadeler de yer aldı:

"- Artık demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümünde adım atmama konusunda hiç bir gerekçe ve engel kalmamıştır.

- Kürt Özgürlük Hareketi bugüne kadar atması gereken ne adım varsa atmıştır. Bundan sonra atacağı her adım AKP'nin yeni süreç karşısındaki tutumuna ve atacağı adımlara bağlı olacaktır.

- HDP heyetinin AKP yetkilileriyle birlikte kamuoyuna yaptığı son açıklama, Öcalan'ın halkımız, halklarımız ve hareketimiz adına Türk devletine ve AKP hükümetine sunduğu büyük bir fırsat ve yeni bir şans anlamına gelmektedir.

- Hükümet ve Cumhurbaşkanı samimiyet ve uygulamadan söz etmektedir. Hükümet böyle bir açıklamanın niyet beyanının yapılmasını ısrarla istemiştir. Tahkim edilmiş ateşkes ve yapılan açıklamadan sonra samimiyet ve uygulama sırası AKP'ye gelmiştir. Bu anlamda AKP'nin yeni durum karşısındaki yaklaşımlarını ve atacağı adımları büyük bir dikkatle izleyeceğimizi belirtmek isteriz.

- Öcalan'ın yaptığı bu tarihi iyi niyet beyanını bir seçim propagandası olarak ele almak halklarımıza karşı yapılmış en büyük haksızlık ve sorumsuzluk örneği olacaktır.

- Hükümetin de katıldığı bu açıklamanın gereği süreci ilerletmek ve sonuca götürmek için Öcalan'ın hareketimizle gecikmeden görüştürülmesi gerekmektedir. Böylece açıklamanın ciddiyeti pekişecek ve Kürt sorununun çözümü konusundaki inanç ve destek artacaktır.

- Kürt sorununun çözümü konusunda önemli bir aşamaya gelinmişse, müzakere heyetlerinin hemen oluşması, müzakereye başlanması ve izleme heyetinin de tüm bu süreçleri takip etmesi için çalışmalarına gecikmeden başlaması gerekmektedir.

- Tarihi açıklamanın esası ve içeriğini oluşturan müzakere başlıkları sadece Kürt sorununun çözümünü değil, başta Alevilerin sorunları olmak üzere dışlanmış ve ezilmişlerin tüm toplulukların sorunlarına çözüm bulmayı amaçlamaktadır."