KDK kendini tanıttı, başvuruları arttı

KDK önemli kararların haberleştirilmesi, illerde serbest kürsü toplantıları düzenlenmesi ve radyo, televizyon programlarına katılım gibi pek çok yolu kullanarak kurumun kamuoyunda tanınmasını sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) önemli kararların haberleştirilmesi, illerde serbest kürsü toplantıları düzenlenmesi ve radyo, televizyon programlarına katılım gibi pek çok yolu kullanarak kurumun kamuoyunda tanınmasını sağladı. Kurumun tanınması, başvurularda artış olarak yansıdı.

KDK Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç konuyla alakalı yaptığı açıklamasında kurumu 'duyan'ların oranının yüzde 20 olduğunu dile getirerek, "Ne iş yapar diye sorulduğunda da tahmini yorumda bulunanların oranı da yüzde 10 civarında. Biz bunu artırmak için hemen, 2017 yılının başında kurumda bir basın danışmanlığı oluşturduk. Ayrıca, kurumsal iletişim birimini ihdas ettik. Düzgün başvurunun yapılması ve hızlı karar alınması için hem elektronik ortamdaki çalışmaları hem de kurumun iç işleyişini yeniden düzenledik" dedi.

Kurumun tanınması yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Malkoç, önemli kararlarının toplumda farkındalığı artırmak adına basın danışmanlığı birimi aracılığıyla habere dönüştürüldüğünü belirtti.

Alınan kararlarının tavsiye kararı niteliği taşıdığını, bu bakımdan da kamuoyundaki itibarının önemli olduğunu vurgulayan Malkoç, bu itibarı korumak ve yükseltmek için çaba harcadıklarını ve özenli bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi. 

"Milletvekillerine mektup gönderdim"

TBMM bünyesindeki İnsan Hakları ve Dilekçe Komisyonlarının yanı sıra tüm milletvekilleriyle de iletişim içinde olmaya özen gösterdiklerini belirten Malkoç, milletvekillerine birer mektup gönderdiğini söyledi.

Kamu Denetçiliği Kurumunun vatandaşlar arasında bilinir hale gelmesinin toplumdaki pek çok sorunun çözümüne katkı sağlayacağının altını çizen Şeref  Malkoç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Farkındalığın artırılması hem de vatandaşın hak arama kültürünün yaygınlaşması için illerde programlar yapıyoruz. Valiyi, ilin müdürlerini, belediye başkanlarını ve belediyelerin amirlerini çağırıp muhtarlar ile sivil toplum örgütlerini bir araya getirip serbest kürsü kuruyoruz. 20'ye yakın ilde bu programı gerçekleştirdik. Uluslararası alanda da dünyadaki bütün ombudsmanlarla yazışma halindeyiz." 

Basın ve medyaya yönelik çalışmalar, kurumsal işbirlikleri, ulusal ve uluslararası toplantılar ve yayınlar ile kurumun tanınması yönünde hedeflenen amaca hızla ilerlediklerine işaret eden Malkoç, "Bu anlattığım çalışmaların neticesinde, 2016 yılında toplam başvuru 5 bin 516 iken bu yılın ekim ayı itibarıyla başvuru sayımız 12 bin 507'ye ulaştı. Öyle tahmin ediyoruz ki yıl sonu itibarıyla bu sayı 15 bini geçecektir. Yani aynı personel, aynı bina, aynı para, aynı imkanlarla geçen yılın 3 katı kadar çalışma yapılmış." dedi.