Kemal Burkay yurda döndü

31 yıldır İsveç'te sürgünde olan şair ve yazar Kemal Burkay Türkiye'ye döndü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şair ve siyaset adamı Kemal Burkay, 31 yıldır yaşadığı İsveç'ten Türkiye'ye döndü.

Stockholm'den THY'nin tarifeli uçağıyla kızı Helin Burkay ile İstanbul'a gelen Kemal Burkay'ı, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminalindeki pasaport kontrol noktasında, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ile Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) üyeleri karşıladı.

Kemal Burkay ve beraberindekiler, valizlerini aldıktan sonra Dış Hatlar Geliş Salonu'nda kendilerini bekleyen, Burkay'ın kızı Berivan Kaya, yeğeni türkücü Seher Dilovan ile HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel'in de aralarında bulunduğu kalabalık grupla buluştu.

Burkay'ın posteri ile Kürtçe ve Türkçe ''Özgürlük ve barışın insanı hoş geldiniz'' yazılı afişi taşıyan gruptakiler, Burkay'ın etrafında çember oluşturarak, havalimanı çıkışında bekleyen aracına kadar eşlik etti.

Bu sırada görüntü almak isteyen basın mensupları ile Burkay'ı karşılayan gruptakiler arasında arbede yaşanırken, havalimanında bekleyen diğer yolcu yakınları da kalabalık nedeniyle ezilme tehlikesi geçirdi.

Çevik Kuvvet ekiplerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekerken, havalimanı apron-terminal giriş kartı sahibi basın mensuplarının da gümrüklü sahada görüntü almasına izin verilmedi.

 Açılım sürecine destek verecek

İsveç'ten Türkiye'ye döndükten sonra Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenleyen Burkay, beklemediği kadar büyük bir ilgiyle karşılandığını belirterek, "Bu ilgi şahsımdan ziyade 30-40 yıldır verdiğim mücadeleyedir. Herkese teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Burkay, yurda dönmesindeki etkenlerin başında medya desteğinin geldiğini vurgulayarak, "Medya, görüşlerimi sansür etmeden kitlelere yansıttı. Bu cesaretli bir tutumdu. Ülkede hükümetin başlattığı bir açılım süreci vardı, zaman zaman duraklasa da. İnanıyorum ki bu süreç tüm engellere rağmen yeniden başlayacak. Ben de buna destek vermek istiyorum. Ülkeye geliş nedenim bu" dedi.

"31 yıldır yurt dışındaydınız, ne değişti de dönüyorsunuz?" sorusuna muhatap olduğunu kaydeden Burkay, şöyle devam etti:

"İlk kez 1972'de çıktım, kısa sürdü, 1974'te döndüm genel aftan sonra. Ama ikincisi uzun sürdü. Bu kadar zaman ülkemden ayrı kalacağımı tahmin etmiyordum. Ancak şimdi dönüş koşulları oluştuğu için döndüm. 1993'te Özal'ın girişimiyle bir yumuşama olmuştu. Barış için önemli bir şans doğmuştu. Ne yazık ki bu şans heder edildi. İçerde ve dışarda birtakım güçler, bu barış sürecini çıkarları için engelledi. Şimdi son 2-3 yılda bu şans tekrar önümüze çıktı. Ama bu süreci sabote etmek isteyenler hep sahnedeler. Her olumlu adımda birileri çıkıyor ve kanlı olaylar oluyor. Tüm bunlara rağmen umutsuz olmamalı. İşte bu ikinci yumuşama döneminde yurda dönmem için koşullar olgunlaştı. TRT 6'nın bir devlet televizyonu olarak yayına girmesini, BDP'nin kapatılmamasını çok önemsiyorum. Sorunu çözmek için olanaklarımız var, eğer yeniden sabote etmezsek."

Bir yazar ve aydın olarak görüşlerini paylaşmaya devam edeceğini, kendine yakın gördüğü siyasi partileri destekleyeceğini kaydeden Burkay, Kürt halkı için yürütülecek çalışmalara destek vereceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir