Kemal Derviş "Gezi" olaylarını yorumladı

"Gerçek Türk modelini inşa etme fırsatı var"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – Devlet eski Bakanı Kemal Derviş, Gezi Parkı gösterilerinin, Türk toplumunun önemli bir bölümünün "ataerkil tarzı ve laik yasam tarzına baskı ve kısıtlamalarından mutlu olmadığını" gösterdiğini belirterek "Şimdi gerçek bir Türk modeli inşa etme fırsatı var" sözlerini kullandı. 

Halen ABD'li düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Kemal Derviş, Gezi gösterilerine ilişkin olarak Financial Times gazetesinde yayımlanan "Protestolardan modern bir Türkiye yükselebilir" başlıklı makalesinde Arap ayaklanmalarının ardından Türkiye'nin model olabileceğinin savunulduğunu ancak Mayıs sonunda başlayan gösterilerin dünyaya çok farklı bir tablo çizdiğini savunarak "Türk toplumunun önemli bir bölümü, liderliğin ataerkil tarzı ile laik yaşam tarzlarına giderek artan baskı ve kısıtlamalarından mutlu olmadığını gösterdi" diye yazdı. 

Gelişmelerden gerçek bir Türk modelinin çıkacağına inanıyorum
Kemal Derviş, "O halde, Türk modeli çöküyor mu? Toplumdaki fay hatları, daha çok istikraksızlığa, şiddete ve baskıya yol açacak mı?" sorularını sorduktan sonra "karamsar bir senaryo mümkün. Ancak, ben son gelişmelerden gerçek bir Türk modelinin çıkacağına inanıyorum" dedi. 
Aktivistlerin hükümeti devirmek veya başkalarına bir şey empoze etmek gibi bir mesaj vermediklerini, bireysel özgürlüğe, çeşitliğe ve doğaya etkileyici bir saygı sergilendiğini vurgulayan Derviş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ulaştırıcı sözlerine dikkat çektikten sonra "Şimdi gerçek bir Türk modeli inşa etme fırsatı var. Önceki nesillerin aksine laik gençlerin önemli bir bölümü, daha dindar kardeşlerinin inançlarına ve yaşam tarzına saygı duyduklarını gösterdiler" dedi. Derviş şöyle devam etti: 

İktidar "Daha büyük bir çoğunluğun onayı olmadan..."
"Eğer muhafazakarlar ve dindar vatandaşlar, başkalarının yaşamlarını istedikleri gibi yaşamalarını gerçekten kabul ederse ve iktidardaki parti, daha büyük bir çoğunluğun onayı olmadan etkin bir biçimde yönetemeyeceğini anlarsa, o zaman Türkiye, Avrupalı Hristiyan Demokratların Müslüman karşılığı olan muhafazakar bir parti inşa edilebilir. Merkez sol muhalefet ise, ülkenin çeşitliğini tam olarak kucaklamalı ve canlı bir alternatif hale gelmeli. Bunlar olursa o zaman Türkiye gerçekten başkaları için örnek oluşturabilir." 

Atatürk'ün anısına gösterilmeye devam edilen saygı
Kemal Derviş, makalesine son verirken "Önümüzdeki yıllar çok önemli olacak" dedikten sonra şu ifadelerini de kullandı: 
"Ben iyimserim çünkü son dönemde yaşanan olaylar, ileriye bakan genç bir ülkeyi gösteriyor, aynı zamanda da asırlar boyunca Mevlana, Yunus Emre veya Hacı Bektaş gibi Anadolu İslamı'nın büyük sahşiyetlerinin anısı ve yazılarında taşınan çok köklü hoşgörü ve evrensellik mesajı da var. Ve son olarak da modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına gösterilmeye devam edilen saygı, cumhuriyetin modernite, kadın hakları ve refah yönündeki zorlu yolda sağlamış olduğu büyük ilerlemeyi yansıtıyor."