Kenan Evren'in cenazesinde protesto

7'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in cenaze namazı kılındığı sırada protesto sesleri yükseldi. 2 kişi tarafından yapılan protestoya korumalar hemen müdahale etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz gün vefat eden 7'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren için Genelkurmay Karargahı'nda cenaze töreni düzenlendi.

Kenan Evren'in cenazesi, sabah saatlerinde askeri cenaze aracı ile GATA'dan Genelkurmay Başkanlığı'ndaki tören alanına götürüldü. Burada askerlerin omuzlarına alınan naaş, törenin yapılacağı alana taşındı.

Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerler tarafından katafalka alındı. Katafalkın yanında Evren'in fotoğrafı ve madalyaları yer aldı. Askerlerin cenazenin başında sırayla nöbet tuttuğu törende, saygı geçişi yapıldı.

7. Cumhurbaşkanı Evren'in ailesi ve yakınlarının da katıldığı tören sonunda, Evren'in naaşı, askerlerin omuzunda cenaze aracına konuldu. Cenaze aracının karargahtan ayrılması sırasında, askerler selam durarak uğurladı. Genelkurmay Karargahındaki törene, basın mensupları alınmadı.

Cenaze namazında protesto: Helal etmiyorum

Evren'in cenazesi daha sonra Bilkent Üniversitesi'nde bulunun Ahmet Hamdi Akseki Camii'ne götürüldü. Cenaze namazı ise bir protesto gösterisine sahne oldu.
İlk protesto helallik alınırken gerçekleştirildi. Güvenlik bariyerinin dışında olan 2 kişi, imamın cenazeye katılanlardan helallik istediği sırada 'helal etmiyorum olsun' diye bağırdı. 2 kadın güvenlik güçleri tarafından camiden uzaklaştırıldı. Protestoyu gerçekleştiren kadınlardan Lamia Durak'ın eşi Yılmaz Durak'ın 12 Eylül döneminde 6 yıl boyunca işkence gördüğünü söyledi. 

Cenaze camiden çıkarıldığı sırada bir protesto daha gerçekleşti. Osman Göz isimli bir vatandaş işkence gördüğü gerekçesiyle Kenan Evren'e hakkını helal etmediğini söyledi. Protestocu vatandaş güvenlik güçleri tarafından alandan çıkarıldı.

Evren'in cenazesi son olarak Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Genelkurmay Başkanı ve siyasiler katılmadı

Evren'in cenaze törenine 15 gün rapor alan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel katılmadı. Siyasi partilerden taziye mesajı yayınlayan olmadı. CHP, MHP ve HDP cenaze töreninde olmayacaklarını açıkladı ve törene katılmadı.