Kendimizi tamamen sıcak paraya bırakmışız

CHP lideri Kılıçdaroğlu, AKP'nin ekonomi ve istihdam politikalarına yüklendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "AK Parti ekonomiyi iyi yönetiyor" yorumlarına ilişkin, "Allah aşkına nasıl iyi yönetiyor? Bir Allah'ın kulu çıkıp desin ki 'Adalet ve Kalkınma Partisi'nin istihdam politikası budur, büyüme politikası budur.' Kim biliyor? Tamamen kendimizi sıcak paraya bırakmışız" dedi. CHP lideri, nükleer enerjiyle ilgili süreci de sert bir dille eleştirdi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katılarak, burada ihracatçılara seslendi. Hükümetin ekonomi politikalarını sert bir dille eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkeyi sıcak paraya teslim ettik. Spekülatörlere teslim ettik. 1 milyon dolar para getirin Türkiye'ye. 2 ayda 60 bin dolar para kazanıyorsunuz, kemiksiz, işçi yok, işveren yok, grev yok, toplu sözleşme yok, vergi yok, SSK yok, ne oldu ne olacak yok, risk, malımı satacak mıyım satmayacak mıyım, dünya piyasaları ne olacak? Bunların hiçbirisi yok. Siz buna ekonomiyi yönetmek mi diyorsunuz?

İyi yönetilen ekonomide işsizlik bu boyutta olur mu? İyi yönetilen ekonomide cari açık böyle olur mu? İyi yönetilen ekonomide rüşvette Avrupa'da birinci olur muyuz? Ben söylemiyorum Uluslararası Şeffaflık Örgütü söylüyor. İyi yönetilen ekonomide yolsuzluklar bu boyutta olur mu?"

Rakamlar farklı

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de iş bulmaktan umudunu kesenlerin işsiz sayılmadığını kaydederek, "Yılda gidip 15 gün fındık topluyorsanız, siz de işsiz sayılmıyorsunuz. Gerçekler farklı, TÜİK'in rakamları farklı" diye konuştu.

Nükleerde elektrik fiyatı 2 kat yüksek

Türkiye sanayicisinin uluslararası alanda rekabet edebilmesi için maliyetlerini düşürmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nükleer santrali onlar yapacaklar, yakıtını da onlar getirecekler, alım garantisini biz veriyoruz. Ama bir sorunumuz var; fiyat, Rusya'daki fiyatın 2 katı. Niçin? Nükleer enerjiyle uluslararası ilgili kuruluşların internet sitesine girin, nükleer enerjide maliyet 4 sent. Nasıl oluyor da Türkiye'de 13,5 sent. Siz kullanacaksınız bunu? Ve bu, bir ihale olmaksızın yapılıyor ve bir uluslararası anlaşma kanun haline getiriliyor, tartışılmasın diye, parlamentonun iradesine dönüştürülüyor. Böyle birşey olabilir mi? Dünyanın en pahalı elektriğini size kullandıracaklar. Bunun tartışılması lazım. Nükleer santral sadece biz kurmuyoruz ki dünyada. Kanada'da var, Fransa'da var, İngiltere'de var, ABD'de var, Rusya'da var, Güney Kore'de var. Bunların maliyetlerine bakıyoruz, fiyat bu. Bizim maliyete bakıyoruz fiyat onun 2-3 katı. 'Bizim günahımız ne?' demeniz lazım, 've hangi gerekçeyle siz bunun altına imza attınız?' İşin tuhaf tarafı, nükleer teknoloji gelse eyvallah diyeceğiz, ona da razıyız. Nükleer teknoloji de gelmiyor. Bunu sorgulamayacak mıyız?"

Bu konularda ilginizi çekebilir