Keneye karşı keklik ve sülün

Tokat'ın Erbaa ilçesi Belediyesi "Sülün ve Kınalı Keklim Üretim İstasyonu"nunda yetiştirdiği Keklik ve Sülünlerle kene mücadelesi yürütüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TOKAT - Tokat'ın Erbaa ilçesi Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, keneleri yok edecek panzehirin keklik ve sülünler olduğunu belirterek, bu konuda oluşturdukları "Sülün ve Kınalı Keklim Üretim İstasyonu"nun örnek alınmasını istedi.

Belediye Başkanı Yenihan, yaptığı açıklamada, kenelerle mücadelede yeni bir yöntem geliştiren belediyelerinin, yetiştirilen sülün ve kekliklerle kenelere karşı savaş açtığını söyledi.

Bu çalışmalarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığına model olduğunu aktaran Yenihan, ilçede ilk kez 2005 yılında kurulan Sülün ve Keklik Üretim İstasyonu'nda yetiştirilerek doğaya salınan keklik ve sülünler sayesinde Erbaa'da kene varlığının gözle görülür oranda azaldığını kaydetti.

İlçelerinin Tokat'ta kenelerden en az etkilendiğini ve vaka sayısı konusunda en son sıralarda yer aldığını vurgulayan Yenihan, hedeflerinin ölüm saçan kenelerin doğal yollarla yok edilmesi olduğunu belirtti.

Yenihan, "Doğal yollarla keneleri yok edecek silah" olarak tanımladığı kekliklerden bu yıl bin 200 adet, sülünlerden ise 700 adet daha doğaya bırakmayı hedeflediklerini söyledi.

Kenelerle mücadele kapsamında doğaya keklik ve sülün salınmasından sonra 3 yılda gözle görülür oranda kene vakalarında azalma olduğunu aktaran Yenihan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Erbaa'da kene bu sene yok denecek kadar az. Kene ile ilgili vaka çok az duyduk. Ama kenelerin çoğaldığını, VİP salonlarına ve evlere kadar girdiğini duyuyoruz. Ben bütün Türkiye'ye bu istasyonları kurmalarını öneriyorum. Bizi örnek alsınlar, daha önce yaptığımız bu çağrı yerlerine ulaşmış olmalı ki bu yıl Tarım ve Bakanlığımız bu çiftliklerden kurarak ürettiği sülün ve keklikleri bizzat Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından doğaya saldı. Bu tür çalışmaların ülke geneline yayılmasıyla görecekler ki kene vakası ve bunların getirdikleri KKKA hastalığı yok olacak. Bunun bir numaralı panzehiri sülün ve keklik üreterek doğaya salmaktır."

Yenihan, bir kekliğin yılda 1 milyon adet kene yediğine işaret ederek, "Keneye fazla ilaç parası vermelerine, milyon dolarları dışarıya yabancı ülkelere ilaç almak için vermelerine gerek yok. Sülün ve keklik üretelim, keneleri yok edelim" diye konuştu.