Kentimizde yenilikçilik ve kurumların itibarı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Genel Sekreteri

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ve Trabzonspor (TS), her üç kuruluşun bundan böyle itibarları, ne kadar yenilikçi olduklarına bakılarak değerlendirilmelidir. Çünkü günümüz dünyasında itibar ve yenilikçilik iç içe geçmiş durumda.

Türkiye'de girişimcilerin 9/10'u ya baba işini devam ettirdiği için ya da rastlantı sonucu girişimcidir.

ABD'de ise 2 bin kadar girişimcilik merkezi var. Ya ülkemizde?  Halbuki girişimciler, üretirler, istihdam sağlarlar, katma değer yaratır, vergi verirler ve ihracat yaparak ülkelerine döviz kazandırır, ülkelerinin zenginleşmesini sağlarlar. Trabzon'da KTÜ'den zenginleşmek için katkı istemeyeceğiz de ne isteyeceğiz? KTÜ, girişimcilik çalışmalarına "Girişimcilik Enstitüsü" ya da "Girişimcilik Merkezi" kurarak katılmalıdır. Bülent Eczacıbaşı'nın "Liderin birinci görevi gerçeği tanımlamaktır. Son görevi ise teşekkür etmektir. İkisinin arasında, lider bir hizmetkârdır" sözünden yola çıkarak

TTSO'dan da beklentimizin çerçevesini çizelim: Bu çerçeveye göre; TTSO Trabzon gerçeğini saptamalı, Trabzon Stratejik Planı'nın demokratik ve katılımlı bir yöntemle ortaya çıkmasını sağlamalıdır.

Gerçeğinin saptanması dediğim şey budur. KTÜ'nün, şehir ve bölge planlama bölümünün akademik kadrosu bu işin altından kesinlikle kalkar. İkinci husus; KTÜ- TTSO ile el ele verip Trabzon'da sektör analizlerini tamamlamalı. Tamamlanmalıdır ki; kümelenmede hangi sektör ya da sektörleri bir araya getireceğimizi bilelim. Değer yaratmaya hangi sektörlerin katkı verdiklerini öğrenerek, Trabzon'u rekabette avantajlı hale getirerek sürdürülebilir bir ekonomik yapı kuralım.

Trabzonspor için ise "başarı için amacını tanımlamayanlar, başarılı olamıyorlar" saptamasını yaparak, beklentimize temel oluşturalım. Trabzonspor için şampiyonluk tanımlanmaya bile gerek olmayan bir amaç ama, kendi tarlasını ekip biçmek, bu tarladan yüksek standartlarda ve kaliteli hasat ile şampiyonluk da bir amaç olmalı. İdari, teknik ve mali açıdan mükemmel bir Trabzonspor bunu gerçekleştirir. KTÜ, TTSO  ve TS'nin yenilikçilik adımları Trabzon'un kaybettiği ekonomik irtifayı telafi etmede anahtar ve rol model özelliklere sahip. Elbette bu üç kurumdan yenilikçilik adına Trabzonlular'ın farklı beklentileri de olabilir. Bize düşen, bu kurumların yüksek itibarlarını geliştirecek bu yenilikçilik adımlarının atılmasında onları cesaretlendirmek olacaktır.