Kentsel dönüşüm zorlu bir süreç

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA'DAN / Hasan COŞKUN

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile hazırlanan Dörtyol Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi zorlu bir sürece giriyor. 209 hektarlık bir alanda hayata geçirilmesi planlanan projeye sanayici, işadamı ve esnaf tepki gösteriyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ancak proje muhataplarının rızası ile hayata geçirilebileceğini söylerken, diğer taraftan da bu bölgede faaliyet gösteren sanayici, işadamı ve esnafı bilgilendirme toplantıları ile ikna etmeye çalışıyor.

Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanacağı alanda 3 binden fazla işyeri var. 10 binden fazla insana istihdam sağlayan bu alanın temelleri 1970'li yıllarda atıldı ve kısa süre içinde gelişerek Dörtyol Sanayi Sitesi adı ile Türkiye'de isim yaptı. E 5 Karayolu üzerinde bulunan bu alan özellikle kamyoncuların tamir, bakım ve servis hizmeti aldığı önemli bir merkez olarak uzun yıllar hizmet verdi. Şimdi bu alanda faaliyet gösteren binlerce işyerinde bir yandan ekonomik krizin getirdiği sıkıntılar yaşanırken diğer taraftan da Kentsel Dönüşüm Projesi'ndeki belirsizliklerin sıkıntıları yaşanıyor. Bu bölgede faaliyet gösteren sanayici, işadamı ve esnaflara bankalar ne teminat veriyor ne de kredi. Bölgede emlak satışları da durmuş durumda.

Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi yapılan hesaplamalara göre yaklaşık 2 milyar liralık bir bütçeyi içeriyor. Bu kadar büyük bütçeli bir proje ile Dörtyol bölgesindeki binlerce işyeri yıkılarak çarpık yapılaşma kaldırılacak ve yerine 6 bin konut, 250 bin metrekare alana ticari plaza, 50 bin metrekare alana mahalli ticaret alanı, 700 yeni atölye ve tamirhane, 125 bin metrekarelik alana alışveriş merkezi, 25 bin metrekare alan üzerine de 5 yıldızlı bir otel ve diğer sosyal tesisler yapılacak.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile hazırlanan Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi Sakarya için güzel bir proje. Ancak hayata geçirilmesi bu şartlarda zor görünüyor. Çünkü bu proje bölgede faaliyet gösteren sanayici, işadamı ve esnafın beklentilerini karşılamıyor. Bölgede faaliyet gösteren binlerce işyeri sahibi projeye bu şekliyle karşı çıkıyor ve tepki gösteriyor. Bu nedenle başta Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi olmak üzere projenin ilgi alanına giren her kişi, kurum ve kuruluşun Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi'ni yeniden ele alarak herkesin kabul edebileceği bir duruma getirmesi gerekiyor. Zaten Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği projeye bu şekliyle karşı. Dolayısıyla zorlu bir sürece giren Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hayata geçirilebilmesi için tarafların ortak bir noktada buluşmasına ve biraz daha zamana ihtiyaç var.