KGF desteğinde adli sicil kalkıyor

DÜNYA gündeme getirdi, Bakan Babacan talimat verdi, KGF'de sistem değişiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği almak isteyenden, 'banka kurucu ortakları'ndaki vasıfları arayan düzenleme değişiyor. DÜNYA'nın yeni finansman sisteminin adli sicil şartı yüzünden aksadığına ilişkin 4 Mart tarihli haberi üzerine Hazine harekete geçti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın talimatı üzerine başlatılan çalışmayla, 15 Temmuz 2009'da yayımlanan yönetmeliğin 4'üncü maddesinde yer alan ve KGF'nin yeni finansman sisteminden yararlanmak için gerekli adli sicil koşullarını düzenleyen hükmü değiştirilecek. Hazırlanan yeni düzenleme Bankalar Birliği'ne gitti. Hazine konu üzerinde çalışıyor. Yeni düzenleme ile KGF desteği isteyenden, banka kurucularından istenen kapsamlı adli sicil şartının kaldırılması bekleniyor.

KGF desteğinde sistemi tıkamıştı

Küresel ekonomik krizden etkilenen KOBİ'lerin finansman sorunlarına çözüm amacıyla KGF'nin daha etkin bir yapıya kavuşturulması için çalışma başlatılmış, kurumun sermayesi 240 milyon liraya yükseltilmiş, TOBB ve KOSGEB'in yanı sıra 20 banka da KGF'ye ortak olmuştu. Sermayesi güçlendirilen fonun, 1 milyar liralık kefalet desteğiyle 10 milyar liralık kredi hacmi yaratması öngörülmüştü. Ancak uygulamanın yönetmeliğinde KGF'den kefalet isteyende 'banka kurucu ortaklarında aranan' kapsamlı adli sicil temizliği aranması, sistemin işlemesinde sorunlara yol açtı. Uygulama hem gereksiz bürokrasi hem de kapsam yönünden eleştirildi. Bakan Babacan'ın talimatıyla başlatılan çalışmayla bu sorun giderilecek

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde