Kıbrıs barış görüşmeleri bugün başlıyor
Avrupa'nın en uzun süren siyasi sorunlarından biri olan Kıbrıs sorunu çözümü için görüşmeler bugün başlıyor
LEFKOŞA - Avrupa'nın en uzun süren siyasi sorunlarından biri olan ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği önünde engel oluşturan Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan görüşmeler bugün Lefkoşa'da başlıyor.
Adanın Türk ve Rum kesimlerinin liderleri Lefkoşa'nın eski havaalanı bölgesinde halen Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından kullanılan bir yapıda buluşacaklar. Buluşma 18 aydan bu yana yapılan ilk görüşme olacak.
Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun onayıyla, bir BM yetkilisi çözümü oluşturacak temel ilkeleri özetleyen bir açıklamayı okuyacak.
Daha sonra liderler adına iki tarafın yetkilileri, aylarca sürebilecek bir sürecin sonunda varılacak anlaşmanın ayrıntılarını görüşmeye başlayacaklar.
KKTC baş müzakerecisi Kudret Özesay dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Sadece (Salı gününün) sonuç verecek bir sürecin başlangıcı olacağını ummakla kalmıyorum, bu sonuç için
çabalayacağıma da söz veriyorum" dedi.
Kıbrıs, AB için de bir sorun oluşturuyor. AB'de ülkeyi tek başına temsil eden Rum Yönetimi, Türkiye'nin AB'ye katılma isteğini de engelliyor.
Reuters'e açıklanacak belge hakkında bilgi veren bir diplomat, "İyi bir metin. Müzakerelerin yönünü belirliyor ve bu da olumlu bir şey" dedi.
Ancak Anastasiades'in merkez sağ koalisyon hükümetinin ortaklarından merkezci Demokratik Parti, hazırlanan metnin Türkiye'den yana olduğu iddiasıyla ileride bu yüzden hükümetten ayrılabileceklerini ifade etti.
Parti lideri Nicholas Papadopoulos, "Türk tarafı daha müzakereler başlamadan, eskiden beri istediklerinin çoğunu elde etti" dedi.
Rum hükümeti, geçen yıl yaşanan iflas tehlikesini atlatmak için AB ve Uluslararası Para Fonu tarafından hazırlanan bir kurtarma paketinden yararlanıyor.
Hükümetin bozulması, 10 milyar yardım paketi karşılığı uygulanacak olan reform programını aksatabilir.