Kıbrıs Rum'da etkileniyor

Yunanistan'daki ekonomik durum yüzünden Rum ekonomisinin 3.5 milyar euro krediye ihtiyacı olacağı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Yunanistan ekonomisindeki krizin, Rum ekonomisini de etkilediği belirtildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, Yunanistan ekonomisindeki kötü gidişat nedeniyle, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının gözlerini Rum ekonomisine ve Rum bankalarına çevirdiğini, Rum hükümetinin hazırladığı  ekonomik önlemlerin, Yunanistan'ın Kıbrıs Rum yönetimiyle olan bağlantısı nedeniyle, kredi derecelendirme kuruluşlarını ikna etmediğini yazdı.

Gazeteye göre, Kıbrıs Rum yönetiminin 2012 yılına kadar 3,5 milyar euro krediye ihtiyacı var. Fakat kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerini takip eden yabancı ülkeler, Kıbrıs Rum yönetimine borç vermeye gönüllü değil.

Haberde, Rum yönetiminin en çok kredi aldığı kurumun, Rum Kooperatif Merkez Bankası olduğu, bankada Rum yönetimine ait 1.436,4 milyon euroluk borç senedi bulunduğu belirtildi.

Simerini gazetesi de Rum hükümetinde ekonomik anlamda yaşanan durumun, Rum yönetimini, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) eşiğine getirdiğini yazdı.

Rum tarafında haftalık yayımlanan Kathimerini gazetesi ise Kıbrıs Rum kesiminin notunun, Moody's ile Standart&Poor's kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yeniden düşürülmesi tehlikesi bulunduğunu ve Rum hükümetinin, devlet bütçesinin düze çıkması için önlem alma çalışmalarına devam ettiğini aktardı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir