”Kıbrıs'ta sağlanacak çözüm, AB kurucu ilkeleriyle bağdaşmalı”

AB Komisyonu'ndan Olli Rehn, Kıbrıs sorununun çözümü için iki liderin sıkı çalıştığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Kıbrıs sorununun çözümü için yegane bir fırsat bulunduğunu ve iki liderin sıkı çalıştığını belirterek, Kıbrıs'ta sağlanacak bir çözümün AB kurucu ilkeleriyle bağdaşması gerektiğini söyledi.

Rehn, Kıbrıs Rum tarafında haftalık yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Avrupa Komisyonunun AB konularındaki bilgileriyle, BM'nin Kıbrıs sorununa çözüm çabalarına katkı koymaya hazır olduğunu kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözümü için yegane bir fırsat bulunduğunu kaydeden Rehn, iki liderin çözüm için sıkı çalıştıklarını ve liderlerin kendilerinin tam desteğine sahip olduğunu ifade etti.

Avrupa Toplulukları Adalet Divanının (ATAD) Orams davasına ilişkin kararı hakkındaki bir soru üzerine de Rehn, Avrupa Komisyonunun ATAD'ın kararını ciddi bir şekilde göz önünde bulundurduğunu belirtti.

İngiliz yargısı tarafından ortaya konulan sorulara yönelik yargıçların düşüncelerinin Komisyonun mahkemeye yönelik tavsiyelerine büyük ölçüde yanıt verdiğini belirten Rehn, Avrupa Komisyonunun Güney Kıbrıs'ın AB katılım Anlaşması'nın 10. Protokolü'nün, adadaki mülkiyet hakkına ilişkin konuları göğüsleme hedefini de taşımadığına vurgu yaptığını söyledi.

ATAD'ın, "AB normlarının, 'Kıbrıs cumhuriyeti' hükümetinin kontrolü altında bulunmayan bölgelerde ertelendiğini yeniden teyit ettiğini" anımsatan Rehn, Komisyonun bu kararının Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm sağlanmasının gerekli olduğuna vurgu yaptığı düşüncesinde olduğunu söyledi.