Kıbrıslı liderler 'mülkiyet'i ele aldı

Talat ve Hristofyas, dün yaptıkları görüşmede, karşılıklı olarak mülkiyet konusunda kriterlere yönelik öneri sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde dün 19'uncusunu yaptıkları görüşmede, karşılıklı olarak mülkiyet konusunda kriterlere yönelik öneri sundu.

Talat ve Hristofyas'ın Lefkoşa ara bölgedeki 2.5 saat süren görüşmesinin ardından, liderler açıklama yapmadan bölgeden ayrılırken, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşmeye ilişkin kısa bir açıklama yaptı.

Liderlerin mülkiyet konusunu görüştüklerini ve kriterlere yönelik karşılıklı öneri sunduğunu açıklayan Downer, konunun görüşülmesine, 19 Şubatta devam edileceğini söyledi.

Mehmet Ali Talat, Hristofyas'la görüşmesinin ardından makamına dönüşünde yaptığı açıklamada,  görüşmede mülkiyet konusunun, takas, tazminat ve iade yoluyla çözümü konusunda uyulacak kriterleri karşılıklı sunduklarını söyledi.

Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakerelerinde ele aldıkları mülkiyet konusunun kolay olmayacağının farkında olduklarını belirterek, "Kıbrıs Türk toplumunun esas olarak iade, tazminat ya da takas arasında karar vermesi için 'yasal sahiplerinin' hakkına saygı göstermesini bekliyoruz" dedi.

"Çözümün, uluslararası hukuk, BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararları, AB'nin kuruluş prensipleri ve değerleri temelinde olması gerektiğini" ifade eden Hristofyas, müzakerelere ilişkin olarak da, "Her konuda bir uzlaşmaya ve anlaşmaya varmak için yapay takvimler ve üçüncü bir tarafın hakemliği olmadan kademeli olarak çalışmalıyız' ifadesini kullandı.

Hristofyas ayrıca AB'nin Türkiye üzerinde nüfuzunu kullanarak, Güney Kıbrıs'a karşı "yükümlülüklerini" yerine getirmesi için baskı uygulamasını beklediklerini de söyledi.     

"Esas olan, tarafların birbirlerine sunduğu önerilerdir"

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın görüşmenin ardından yaptığı açıklamaya atıf yapılarak, BM'nin, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" konusunda Kanadalı bir profesörden destek aldığının anımsatılması üzerine ise Talat, Downer'ın bu konuda bir profesörü görevlendirdiğini, bu kişinin tarafların pozisyonlarını dikkate alarak, daha sonra değerlendirilmek üzere, bir sürü görüş ortaya koyduğunu söyledi.

Bu konuda henüz bir değerledirme yapılmadığını, bunların gayri resmi bir çalışma olduğunu belirten Talat, "Şu ana kadar esas olan, tarafların birbirlerine sunduğu önerilerdir. Bundan sonra o tür yaklaşımların yararlı olup olmayacağını göreceğiz... Aramızda farklılık olan konularda, acaba bir köprü oluşturulabilinir mi diye bazı düşünceler ortaya konuluyor, bunlar gayri resmi düşünceler" diye konuştu.