Kıdem tazminatı bakanların arasını mı açtı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, kıdem tazminatına ilişkin "Bu konuda bir tartışmamız yok o konu gündemimizde yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Üçlü Danışma Kurulu, Sendikalar Kanunu ile ilgili yapılacak yasal düzenlemeleri ele almak üzere toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Kıdem tazminatına ilişkin, "Bakan arkadaşlarımıza çeşitli sorular sorulduğu gibi bize de soruluyor. Bizde de ister istemez o sorulara, hükümetin bir üyesi olarak duyarsız kalamıyoruz. Bu anlamda, bir tartışma varmış gibi takdim edilmesi de doğru değil. Böyle bir tartışma söz konusu değil. Bu konu burada gündeme gelmiş bir konu değil" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki toplantıya işçi ve işveren sendikası konfederasyonlarının yöneticileriyle bakanlık bürokratları katıldı.

Toplantı öncesinde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, çalışma hayatının önünde çok önemli yasa taslakları ve gündem maddeleri bulunduğunu belirterek, bu çerçevede TBMM açılmadan önce bu taslakların olgunlaştırılıp tasarı taslağı haline getirilmesine yönelik çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nu bugünkü toplantıda sosyal taraflarla ele alıp sonuçlandırmak için mutabakat sağlama gayreti içinde olacaklarını dile getiren Çelik, gelecek hafta da 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nu görüşeceklerini açıkladı.

Çalışma hayatının tüm konularını taraflarla görüşüp olgunlaştırmadan konuşmayı, ele almayı ve değerlendirme yapmayı doğru bulmadıklarının altını çizen Çelik, Sendikalar Kanunu ile ilgili bir değerlendirmeyi bugünkü toplantı sonunda yapmayı umduklarını ifade etti.

Toplantı öncesinde teknik heyetin de gerekli çalışmaları yaptığını anlatan Çelik, çalışmaya katılan bakanlık bürokratları ve sendika temsilcilerine teşekkür etti.

Kıdem Tazminatı gündemimizde yok

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, kıdem tazminatıyla ilgili konunun gündemlerine geldiğinde enine boyuna konuşulacağını belirtti. Kıdem tazminatının hükümet programında bir şekilde yer aldığını anımsatan Çelik, bunun, heyetin huzuruna ne zaman ve nasıl geleceğine yine bu heyetin karar vereceğini söyledi.

Çelik, konu gündeme gelmeden ve danışma kurulunda değerlendirilmeden kamuoyuna açıklama yapmayı saygısızlık olarak gördüklerini vurgulayarak, bu şekilde aralarında zımni bir prensip anlaşması olduğunu da ifade etti.

Çelik, şöyle konuştu:

"Konu ekonomi, yatırım, üretim ve emek olduğu için diğer bakanlıklarda da bu sorulara cevap veriliyor, ama işin merkezi burası. İşin tarafları burada. Buradan çıkacak olan netice ve buradaki değerlendirmelerin işin özünü teşkil ettiğini ifade etmek istiyorum. Bakan arkadaşlarımıza çeşitli sorular sorulduğu gibi bize de soruluyor.

Bizde de ister istemez o sorulara, hükümetin bir üyesi olarak duyarsız kalamıyoruz. Bu anlamda, bir tartışma varmış gibi takdim edilmesi de doğru değil. Böyle bir tartışma söz konusu değil. Bu konu burada gündeme gelmiş bir konu değil. Gelince tartışılacaksa, şeffaf bir şekilde tartışabiliriz. Bakan arkadaşlar arasında çok farklı görüşler varmış gibi bazı değerlendirmeler okuyorum. Bu yönüyle de konu tartışma konusu olmadığı için böyle bir durum da söz konusu değil. Bizi bağlayan, hükümet programındaki ifadelerdir. Onun da gündeme gelmesini hep beraber beklememiz gerekiyor."

Çelik, başka bir soru üzerine, kıdem tazminatının bugünkü gündemlerinde olmadığını belirtti. Kamu sendikalarıyla 2 gün önce biraraya geldiklerini ve memurların toplu görüşmeleriyle ilgili konuyu yarın sonuçlandıracaklarını anlatan Çelik, Sendikalar Kanunu ile Toplu İş SÖzleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ile ilgili konuları çözüme kavuşturmaları halinde bu alanlardaki düzenlemeleri Bakanlar Kuruluna sevk etme imkanı bulacaklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir