Kıdem tazminatını sulandırıyorlar

Büyük şirketler kıdem tazminatı için oluşturulmak istenen fona para aktarmamak için çeşitli bahaneler yaratıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin, son günlerde kamuoyunda tartışılan Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin, "Fazla işçi çalıştıranlar bu fona parayı vermesin diye, sulandırıyorlar. Kimse de buna sahip çıkmak istemiyor. Biz olsak çıkardık" dedi.

Narin, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın, 50. yılı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, sendikanın kurulduğu ilk günden itibaren Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün geliştirilip büyütülmesine yönelik birçok faaliyette bulunduğunu dile getirdi.

Narin, tekstili kendi bünyesi içine kapalı olmaktan çıkararak, Türkiye için çalışan bir kurum haline getirdiklerini ve Türkiye'nin makro menfaatleri içinde yerlerini tutmaya çalıştıklarını belirtti.

Kıdem tazminatında sistem basit

Halit Narin, bir gazetecinin "kıdem tazminatına" ilişkin görüşlerini sorması üzerine de şunları söyledi:

" Kıdem tazminatı fonu şu; şimdi bir iş yeri kapanırsa işçi kıdem tazminatını alabiliyor mu? Alamıyor. O zaman dedik ki herkes kıdem tazminatının parasını birikmişleri bir sistem içerisinde bir fona yatırsın, işçinin bütün kıdem tazminatı hakkı bir fonda toplansın. Sonra o fona herkes prim versin işveren işçisine göre. Ve işçi kurallara uygun çıktığı zaman o fondan parasını alsın dedik. Bu kadar basit ve net.

Hükümetin de bugün söylemiş olduğu buna yakın. Başka türlü de olamaz zaten. Bunu herkes bulandırmak istiyor. Niye sulandırmak istiyor? Fazla işçi çalıştıranlar bu fona parayı vermesin diye sulandırıyorlar. Kimse de buna sahip çıkmak istemiyor. Biz olsak çıkardık. Bu fon ne işçi sendikalarına ne de işveren sendikalarına verilemez. Bu fon devlette toplanır. Başka hiç bir yer olamaz."       

 

Bu konularda ilginizi çekebilir