Kiğılı, Almanya ve Fransa'da devlerle rekabete hazırlanıyor

Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem, biri Almanya, biri Fransa, üçü de Rusya'da olmak üzere bölgede 5 mağaza açacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serap GÜNEŞ

İSTANBUL - Türkiye erkek giyim pazarının yüzde 14'üne sahip olan Kiğılı, Avrupa pazarında rekabete hazırlanıyor. Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem, "Onlarla aynı yerden tedarik yapıp, aynı işçiliği kullanıyoruz. Ama bizim fiyatımız onların 5'te biri. Almanya ve Fransa'da mağaza açarak Hugo Boss'la rekabet edeceğiz" dedi.

2011 yılında yüzde 20 büyüme sağladıklarını dile getiren Suerdem, 17'si yurtdışında olmak üzere yılı 213 mağaza ile kapatacaklarını açıkladı. Önceki yıllarda Kiğılı'nın yüzde 25 civarında büyüdüğünü hatırlatan Suerdem, "Yüzde 5'lik bir düşüş var. Bunun sebebi büyüme. Büyüdükçe hız biraz yavaşlıyor. Oranlar düşüyor ama büyüme daha fazla oluyor. Krizin etkileri de var. AVM'lerin hızlı açılmamasıyla alakalı da bir yavaşlama var" diye konuştu.

Fransa ve İran'da mağaza açacak

2012'nin ilk yarısında ciddi bir AVM açılışının yaşanacağına dikkat çeken Suerdem, yeni yılın ilk 6 aylık döneminde Kiğılı'nın 10 AVM ve 4 cadde mağazası açacağını söyledi. "Cadde mağazalarımız Niğde, Antalya, Ankara ve İzmir'de olacak" diyen Suerdem, yıl sonuna kadar Tacikistan ve Fransa'da mağaza açacaklarını anlattı. Suerdem, "Aralık ayında İran'da, Tahran'da ikinci mağazamızı açacağız. Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Irak, Mısır, Kıbrıs gibi ülkelerde zaten varız" ifadelerini kullandı.

Libya'da inşa halinde olan 2 AVM'de de mağaza açmayı planladıklarının altını çizen Suerdem, "Ama Arap Baharı ile bu planımızı askıya aldık. AVM'lerin açılmasıyla birlikte burada franchise ortakla birlikte olacağız. Çünkü Libya hükümeti tek başınıza buralara girmenize izin vermiyordu. Şimdi ne olacak bilemiyoruz. Planımızdan dönüş yok. Durulmayı bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Kiğılı'nın 2011 yılında ciro artışının yüzde 28 civarında olduğuna işaret eden Suerdem, yıl sonunu 340 milyon TL civarında bir ciroyla kapatacaklarını belirtti. Avrupa'yı sarsan küresel ekonomik krizin tekstil piyasasını da sarstığına vurgu yapan Suerdem, "Girdi maliyetlerimiz ciddi oranlarda arttı. Buna karşı ihracatımızı daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Ayrıca imalat tedarik adreslerimizi de kalitemizi bozmadan değiştireceğiz" dedi. Türkiye'de üretilmeyen kumaşları ek vergiye rağmen yurtdışından ithal etmeye devam edeceklerini dile getiren Suerdem, "Çin, Vietnam, Bangladeş gibi ülkelere kumaş üretimi yaptırıyoruz. İyi kaliteli kumaşlar yaptırıyoruz. Çin malı kalitesiz mantığıyla alım yapmıyoruz. Bunu yapmak zorundayız" dedi.

"Avrupa'da Hugo Boss ile rekabet"

Kiğılı'nın Avrupa kalitesinde üretim yapan bir marka olduğunu ifade eden Suerdem, Avrupa ile ilgili planları ile ilgili ise şunları kaydetti: "Avrupa kalitesinde ürünler yapıp, Avrupa'da franchise verip, orada bizim kalitemizde ürün yapan firmaların 5'te biri fiyatına ürün satmak istiyoruz. Biz buna inanıyoruz. Tedarik yerlerimiz aynı, üretim yerlerimiz aynı. Fakat maliyetler ve satış fiyatlarında 5'te bir. Biz Hugo Boss kalitesinde üretim yaptığımızı düşünüyoruz. Ama onların fiyatlarıyla bizim fiyatlarımız arasında 5 kat fark var. Hedefimiz Almanya, Fransa ve Rusya'da bunu gerçekleştirebilmek. Görüşme halinde olduğumuz yerler var. 2012'de Avrupa'da ilk etapta 5 mağaza hedefliyoruz. Bunlar Almanya ve Fransa. Artı Rusya'da 3 mağaza. Rusya bizim için önemli bir ülke. Lojistik anlamda Rusya ile çok yakınız. Onların para birimi ticari anlaşmalar dolayısıyla artık Türkiye'de kabul edilir hale geldi. Bunlar avantaj. Rus turistler de satışlarımızı otomatik etkiliyor."

"e-ticaret, 200 mağaza arasında 20. sırada"

Kiğılı'nın AVM'lerde cadde mağazalarına göre daha çok satış yaptığının altını çizen Suerdem, internet üzerindeki satışlarının da çok etkili olduğunu bildirdi. E-ticaret için ciddi bir altyapı çalışması yaptıklarını, fotoğraf stüdyosu kurduklarını ve pazarlama ağlarını genişlettiklerini anlatan Suerdem, "Grup olarak rakip olduğumuz firmaların e-ticaret sitelerinde ürünlerimizi sattık" dedi. Kiğılı e-ticaretin şu anda 200 mağaza içerisinde 20. sırada bulunduğuna işaret eden Suerdem, "Bizim hedefimiz bunu bir numara haline getirmek. İnternette satışın daha hızlı ve karlı olduğunu görüyoruz. Müşteri de memnun, biz de memnunuz. Yeter ki sistemli ve kurallı olun. Markaya bir güven var. Aksilik olması durumunda düzeleceğini biliyor. Bu yüzden burada daha da büyüyeceğiz" açıklamasında bulundu.

"Üretime yatırım yaparsak adresi Van olur"

Bazı Türk tekstil firmalarının komşu ülkelere yatırım yaptığını hatırlatan Suerdem, "Kiğılı bir üretim yatırımı yaparsa kesinlikle Türkiye'de olur. Güneydoğu Anadolu'yu düşünüyorduk, ama deprem dolayısıyla Van'a yaparız" dedi. Van'da bir mağazası bulunan Kiğılı'nın deprem öncesinde 10 olan çalışan sayısını 14'e çıkardıklarını ifade eden Suerdem, açılacak olan bir AVM'de 14 kişiyi daha işe almak istediklerini sözlerine ekledi.

"Kur ve ek vergi fiyatlara 2012'de yansıyacak"

Döviz kurundaki dalgalanaların perakende fiyatlara yansıtılmadığını belirten Suerdem, ithalata gelen ek vergi ile kurdaki artışın 2012'de zorunlu olarak fiyatlara yansıyacağının altını çizdi. Suerdem, "Yüzde 10 gibi bir rakam olacak. Buna mecburuz. Emtia, pamuk fiyatları, dolar arttı, kiraları dolarla ödüyoruz. Giderin artması ve bizim bunu bu zamana kadar fiyatlara yansıtmamamız bu işletmenin başarısıdır" dedi.

"Yeni AVM'lerden TL ile kira teklifi alıyoruz"

Perakende sektöründe son dönemin en çok konuşulan konularından olan AVM'lerde TL ile kira konusunda gelişmeler olduğunu söyleyen Suerdem, "Bazı AVM'ler bize TL ile kirayı teklif ediyor. Torunlar'ın AVM'lerinin hepsinde bu teklifler geçerli. Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bizler iyi olursak AVM'ler, AVM'ler  iyi olursa bizler iyi oluruz. AVM'lerin en büyük değeri ne kadar insan çektiğiyle alakalı" dedi.

"Shopping Fest 2012'de 20 gün"

İlki 2011 yılında gerçekleştirilen ve 40 boyunca alışveriş ve eğlence sloganıyla çevre ülkelerden de turistleri alışveriş için Türkiye'ye çekmeye çalışan 'Shopping Fest' organizasyonunun 2012 yılında Haziran ayında gerçekleştirileceğini bildiren Suerdem, "Ayrıca etkinliğin süresi de 20 güne indirildi. Geçen sefer etkiliydi ama yapılan ilk işti. Şimdi planlamalarımız daha iyi. Çok daha iyi işler çıkacağına inanıyoruz. İndirimler daha spesifik olsun ve insanları aynı anda toplayarak daha çok sinerji yakalayalım diye zamanı biraz daha kısalttık" açıklamasında bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir